Vlaggen weg: 'We willen laten zien dat we blij zijn'

lopikerwaard • De vlaggen in de Lopikerwaard zijn geplaatst door een groep van 188 boeren én solidaire burgers, ontstaan tijdens de protesten in Den Haag. Een geldinzameling bracht voldoende op om 194 vlaggen aan te kunnen schaffen. In september werden ze op zijn kop gehangen langs wegen, bruggen, rotondes en weilanden.

De vlaggen werden geplaatst door Ruben van der Scheer, Cojan Aantjes, Bram van Kats en Reino van der Louw, in eerste instantie bij rotondes en aan de lichtmasten. Na verloop van tijd mocht dit niet meer, waarna de vlaggen aan de rand van weilanden werden geplaatst, langs de provinciale weg. Zodat het protest nog steeds goed zichtbaar was. Tot dit weekend.

"BBB is de grootste partij geworden en we willen laten zien dat we blij zijn. Het geeft de boeren een stukje hoop dat er naar ons geluisterd is en dat we niet alleen staan. Als alleen de boeren hadden gestemd dan zou BBB maar één zetel hebben in de 1e kamer, maar ze hebben er 17. Dat betekent dat het grootste deel van de kiezers burgers zijn. Het is een duidelijk signaal richting de overheid”, vertelt Ruben.

Ze hebben de omgekeerde vlaggen ook weggehaald uit respect voor dodenherdenking en Bevrijdingsdag. En er is ook een praktische reden. ''De werkzaamheden op het land beginnen weer en dan staan de vlaggen in de weg. We houden ze wel achter de hand, om ze terug te zetten mocht het nodig zijn.''