• De hulpdiensten rukten massaal uit na het ongeluk. De brandweer plaatste schermen.
• De hulpdiensten rukten massaal uit na het ongeluk. De brandweer plaatste schermen. Foto: RV Multimedia

Na het dodelijke tramongeval in IJsselstein: ‘Het was wachten op een ongeluk’

Algemeen

IJSSELSTEIN • Het was opvallend stil in en om winkelcentrum De Clinckhoeff in IJsselstein na het dodelijke ongeval afgelopen donderdagochtend, waarbij een 92-jarige man uit Nieuwegein om het leven kwam. Het ongeluk gebeurde bij de voetgangersoversteekplaats bij de halte Clinckhoeff.

Na het voorval is het opvallend stil in het winkelcentrum. Terwijl buiten de hulpdiensten druk bezig zijn, zijn mensen in het winkelcentrum zichtbaar onder de indruk. “We hoorden de tram toeteren, daarna een harde klap en piepende remmen”, vertelt een supermarktmedewerkster. Op camerabeelden is te zien dat het slachtoffer net voor het voorval via de zijkant van het winkelcentrum rustig met zijn rollator naar buiten loopt. Daarna gaat het dus mis.

De hulpdiensten rukken massaal uit na het ongeluk. De brandweer plaatst schermen en politieagenten zetten de plaats van het ongeluk af met linten en starten met het onderzoek. De onderdelen van de rollator worden voorzichtig bij elkaar gezocht.  

Personeel van het winkelcentrum vangt de trambestuurder als eerste op. “Die stond, heel begrijpelijk natuurlijk, ontzettend te trillen op zijn benen. We hebben hem snel wat zoetigheid gegeven, zodat hij met een beetje suiker weer een heel klein beetje rustig kon worden. Maar dit hakt er natuurlijk heel erg in”, vertelt een medewerkster.

Ook al zijn niet eerder ongevallen bij deze halte geweest, sommige omstanders zijn niet verbaasd. “Ja, het was wachten op een ongeluk. Moet je eens met een rollator door die poortjes heen gaan en ook nog een beetje doof zijn. Dan hoor je de bellen van de grote oversteekplaats verderop echt niet. Verkeerde zuinigheid wat eerst een leven moet kosten”, is de mening van een IJsselsteiner.

Bij de tramovergang zijn twee oversteekplaatsen. Een grotere voor auto’s met slagbomen, lampen en bellen en een kleinere voor voetgangers. De voetgangersoversteekplaats heeft een aantal wit-rood gekleurde hekken waar mensen zigzaggend door heen moeten, maar geen bellen of waarschuwingslampen.

De provincie Utrecht, verantwoordelijk voor de trams en rails, heeft in 2020 de tramhaltes in IJsselstein vernieuwd. Vrijwel alle overgangen zijn beveiligd met slagbomen. De voetgangersoversteekplaats bij de Clinckhoeff is een uitzondering.

Op dit moment wordt het voorval uitgebreid door de politie onderzocht.