• Docent Mario Keij en leerling Mitchell van Eck terug na hun indrukwekkende reis naar Oeganda.
• Docent Mario Keij en leerling Mitchell van Eck terug na hun indrukwekkende reis naar Oeganda. Foto: Linda de Kort

Delegatie Cals College terug uit Oeganda

ijsselstein • Voor de 14e keer doet het Cals College IJsselstein dit jaar mee aan het Going Global project van Edukans. Edukans zet zich in voor goed onderwijs in ontwikkelingslanden. Met Going Global neemt Edukans leerlingen en docenten van het voortgezet onderwijs mee op reis naar een ontwikkelingsland. Docent Mario Keij en leerling Mitchell van Eck van Cals IJsselstein zijn net terug van hun 10-daagse reis naar Oeganda.

“Het begon als grap, maar toen ik er over nadacht leek het me eigenlijk geweldig om het mee te maken”, vertelt Mitchell. Zowel Mario als Mitchell volgden een eigen programma op een Oegandese school. “Ik heb daar lessen gevolgd en kreeg uitleg over verschillende projecten. Eén project was big brother/big sister. Veel kinderen maken niet de stap naar een secundaire school. Het is niet alleen duur, maar ook 15 kilometer verderop. Dat is een eind lopen. Door de hulp en het enthousiasme van een big brother of big sister aan een leerling te koppelen, hoopt Edukans de drempel te verlagen, zodat kinderen ook naar de secundaire school gaan”, vertelt Mitchell.

Ook Mario liep in lessen mee. “Ik zag hoe mijn collega-leraar de kinderen over de Oegandese geschiedenis vertelde en hoe zij daar een praktische invulling aangaf door ook producten er bij te melden. Producten die de leerlingen vervolgens zelf konden maken en verkopen waardoor ze wat geld konden verdienen. Geweldige combinatie”, aldus Mario.
De verschillen zijn groot tussen het onderwijs in Nederland en Oeganda. “Maar het grootste verschil is wel dat de kinderen daar heel graag naar school willen. Ze willen ingenieur, dokter of leraar worden. Daar hoor je niet 'ik heb geen zin' als ze naar school moeten gaan”, lacht Mitchell. “Dat merk je ook in de klas: ruim 50 kinderen die vol aandacht luisteren. Dat is hier weleens anders”, vult Mario aan.

Cals sluit het project af met een benefietavond voor alle belangstellenden op vrijdag 17 maart. Met een driegangendiner en een optreden van de IJsselsteinse volkszanger Mike Oskam krijgen deelnemers een avondvullend programma aangeboden voor 27,50 euro per persoon. Ook een veiling met mooie artikelen ontbreekt niet. Aanmelden voor de avond kan door een mail te sturen naar Mario Keij via m.keij@cals.nl.