• Onder meer plaatselijke en provinciale bestuurders met minister Hugo de Jonge.
• Onder meer plaatselijke en provinciale bestuurders met minister Hugo de Jonge. Foto: Provincie Utrecht

Bestuurders zetten schouders onder woningbouw

Algemeen

IJSSELSTEIN/ LOPIK / MONTFOORT / REGIO • Rijk, provincie Utrecht, gemeenten en woningcorporaties zeggen toe gezamenlijk de schouders te zetten onder de bouw van ruim 83.500 nieuwe woningen in de provincie in de periode 2022-2030. De afspraken zijn vastgelegd in woondeals.

Maandag hebben betrokken bestuurders in Amersfoort de woondeals ondertekend met minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Deze woondeals bevatten afspraken over waar deze woningen moeten komen, het soort woningen en het segment waar deze woningen in vallen.

IJsselstein, Montfoort, Lopik

Een van de regionale verbanden die de woondeals moeten uitvoeren is de U10, een samenwerking van Utrechtse gemeenten waartoe ook IJsselstein, Montfoort en Lopik behoren. Gezamenlijk moet de U10 zorgen voor 61.000 woningen om de knelpunten op te vangen. IJsselstein staat op de lijst voor 1.568  woningen, gemeente Lopik voor 291 woningen en gemeente Montfoort voor 475 woningen. Ruim de helft komt op rekening van de stad Utrecht: 33.571 woningen.

De haalbaarheid is wel van diverse randvoorwaarden afhankelijk, bijvoorbeeld op het gebied van financiële tekorten, bereikbaarheid, stikstof en capaciteit bij overheden en bouwsector. Met de ondertekening van de woondeals spreken de partijen uit zich in te spannen om de afspraken uit te voeren.

Betaalbaarheid

In de woondeals zijn ook afspraken gemaakt over de betaalbaarheid van de woningen. Het streven is dat vanaf 2025 twee derde van de nieuwe woningen in het segment ‘betaalbaar’ valt. Dat zijn sociale huurwoningen tot  808 euro per maand, middenhuurwoningen tot 1.000 euro per maand en betaalbare koopwoningen tot 355.000 euro. Een aanzienlijk deel van alle betaalbare woningen moet door corporaties gebouwd worden. 

Wethouder Jan Vente van Lopik: ‘’De gemeente Lopik is blij dat in de Woondeal wordt erkend dat er ook woningen nodig zijn voor de vitaliteit van het platteland. Dat betekent dat er ook huizen kunnen worden gebouwd in de diverse kernen van onze gemeente.”