Afbeelding

Bouw tijdelijke woningen Noord IJsseldijk dichterbij

Algemeen

IJSSELSTEIN • Tijdens de raadsvergadering is het voorstel Verklaring van geen bedenkingen voor de bouw van tijdelijke woningen aan de Noord-IJsseldijk aangenomen. De gemeente kan nu met woningcorporatie Cazas Wonen de mogelijkheden verder onderzoeken.

Met name de verkeersveiligheid werd uitgebreid besproken. Al eerder hadden omwonenden kenbaar gemaakt zich grote zorgen te maken over onveilige verkeerssituaties. Wethouder Tas kreeg van verschillende partijen vragen hierover.

“De vragen over de verkeersveiligheid zijn heel logisch. Al eerder is gebleken uit een verkeersanalyse dat deze locatie een aandachtspunt is op het gebied van verkeersveiligheid is. Ook de uitgesproken zorg van de omwonenden heeft dit duidelijk gemaakt. Door de bouw van de tijdelijke woningen zal de verkeerssituatie niet in 2026, maar in 2023 tegelijkertijd met het project worden aangepakt. We kijken naar alle mogelijkheden. Ook het pad zoals omwonenden hebben gesuggereerd wordt hierin meegenomen. Ook een 30km zone en drempels behoren tot de mogelijkheden. Uitgangspunt is zorgvuldigheid. Pas als aan de voorwaarden wordt voldaan, zal het project verdere voortgang krijgen”, aldus Tas. De raad was tevreden met deze toelichting.

Verdeling

De VVD stelde vragen over de verdeling van de woningen “Het is heel belangrijk om voor jongeren in IJsselstein geschikte woningen te bouwen om leegloop en vergrijzing tegen te gaan”, aldus Bas van Rooijen. Door een motie van coalitiepartijen VVD, LDIJ en CDA werd ingezet op de huisvesting van minimaal 70% jongeren, waarvan 50% IJsselsteinse jongeren en 20% jongeren die mogelijk weer willen terugkeren naar de stad waar ze zijn opgegroeid. De wethouder kon daarop aangeven dat minimaal 50% van de woningen beschikbaar zal worden gesteld aan IJsselsteiners.

GroenLinks en D66 dienden een motie in om de controlerende rol van de raad ook na het aannemen van het voorstel te waarborgen. Tijdens de toelichting van GroenLinks-fractievoorzitter Sanne de Bruijne hierover klonk een klein applaus vanaf de publieke tribune. De wethouder deed de toezegging de raad continue op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen.

Zowel de wethouder als verschillende partijen gaven aan blij te zijn met de grote betrokkenheid en inbreng van de omwonenden. “De constructieve houding van omwonenden is zeer prettig en heeft mede geleid tot de gelijktijdige aanpak van de verkeersveiligheid met de start van het project”, aldus wethouder Tas.

“We houden oog voor zorgen en bezwaren die leven bij omwonenden. Zo is een van de voorwaarden voor doorgang van het project, dat de ontsluiting en tegelijkertijd de verkeersveiligheid goed zijn geregeld. Daarnaast moet bij de totstandkoming van de wijk zoveel mogelijk worden gekeken hoe bepaalde zorgen bij omwonenden kunnen worden weggenomen door Cazas”, aldus een gezamenlijke reactie van coalitiepartijen LDIJ, VVD en CDA.