Afbeelding
Foto: Leo Bennis
update

Extra raadsvergadering nodig voor gratis zwemmen Lopikse jeugd

Algemeen

LOPIK • De gemeenteraad van Lopik stemde dinsdagavond (nog) niet in met een gratis jeugdzwemabonnement in 2023 voor de jeugdige inwoners van de gemeente Lopik tot en met 12 jaar. Door de afwezigheid van een raadslid van de lokale partij Hart van Lopik was de stemverhouding: 7 voor en 7 tegen. Op dinsdag 14 maart om 20.00 uur wordt in een extra raadsvergadering nogmaals over dit punt gestemd.

Coalitiepartij ChristenUnie-SGP (5 zetels) en oppositiepartij VVD (2 zetels) stemden tegen. “De doelgroep kan een beroep doen op het jeugdfonds Sport & Cultuur, dat het mogelijk maakt om kinderen te laten sporten,” aldus CU-SGP-raadslid Didy Brokking. “Bovendien is het niet fair ten opzichte van andere sportverenigingen.” “Voor jonge kinderen zouden andere sporten ook gratis moeten zijn,” vulde VVD-raadslid Margriet van Delft aan.

Beide partijen vonden het voorstel onvoldoende belicht. De andere partijen, die 8 zetels ‘bemannen’ mits iedereen aanwezig is, waren enthousiaster. 

Wethouder Gerrit Spelt, die meldde dat de verkoop van abonnementen voor het zwembad Lobeke over 14 dagen begint, gaf aan dat er veel bezuinigd was op Jeugdzorg en dat de jeugd in de gemeente Lopik wel aandacht verdiende. Het gratis zwemabonnement is onder meer bedoeld om overgewicht tegen te gaan. “Tevens versterkt het bezoek aan het zwembad de sociale banden,” zegt Gerrit Spelt gemeend. “Een bijdrage uit het jeugdfonds is alleen bestemd voor de minima. De groep erboven kan er geen beroep op doen. We moeten als gemeente generieke maatregelen durven nemen. Als we blijven zoeken naar het beste, dan doen we het goede niet.”

Burgemeester Laurens de Graaf gelastte zo spoedig mogelijk een extra raadsvergadering in voor dit heikel punt. Als alle 15 raadsleden aanwezig zijn, komt het gratis zwemabonnement voor de Lopikse jeugd tot en met 12 jaar er wel. “Mocht er weer een raadslid afwezig zijn en de stemverhouding is dan weer in evenwicht, dan gaat het gratis jeugdabonnement niet door,” merkt De Graaf nog op.