NL Doet

We zijn ruim twee weken verder, en ze is intussen gekalmeerd. Oei, wat was Femke kwaad; déze keer gelukkig eens niet op mij. Stoom kwam uit haar oren terwijl ze de boodschappentas neerkwakte. “Ongelooflijk!” brieste ze. “Ik mocht de Voorstraat niet in omdat ik niet verkleed was! Dat stomme Carnaval moest verboden worden! Ik had misschien al mijn kleren uit moeten trekken en roepen dat ik als streaker verkleed was!”. Mijn fantasie sloeg meteen op hol. Bijna had ik een erotisch getinte grap gemaakt, maar ik beheerste me. Femke had juist een literblik tomatensoep uit de tas gepakt en daar kun je héél hard mee gooien. 

Met een ernstig gezicht antwoordde ik dat het mijns inziens juridisch aanvechtbaar is om kledingvoorschriften op te leggen in het publieke domein indien geen sprake is van gelaatsbedekking of van kleding die op enigerlei wijze kan worden aangemerkt als zijnde aanstootgevend of strijdig met de ter plaatse geldende algemene politieverordening, en dat ik deze kwestie graag aanhangig zou maken bij de Kantonrechter.

Enfin, intussen is Femke met iets heel anders bezig: de jaarlijkse NL Doet-dagen op 10 en 11 maart. Een landelijke actie, waar ook in IJsselstein veel enthousiaste vrijwilligers aan mee doen, net als in veel andere plaatsen. De speeltuin aan het Kloosterplantsoen wordt schoongemaakt, er wordt gewerkt in de historische kruidentuin en bij de Bijenvereniging. Vrijwilligers wandelen met bewoners van Mariënstein en er is een high tea bij de dagopvang. Ook worden vrijwilligers ingezet bij een bingo in Isselwaerde. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via de website van NL Doet. Verkleden hoeft niet.