• Tijdens het informeel samenzijn bij DagbesTheeDing in Benschop.
• Tijdens het informeel samenzijn bij DagbesTheeDing in Benschop. Foto: Gemeente Lopik

Op werkbezoek in Lopik

lopik • Hans Oosters sprak met burgemeester Laurens de Graaf en met het college van burgemeester en wethouders. Ook bracht hij donderdag 23 februari een bezoek aan het tijdelijke thuis voor gevluchte Oekraïners in voormalige basisschool De Zomergaard en aan DagbesTheeDing, een dagbestedingslocatie en theetuin in Benschop. Het bezoek werd afgesloten met een informeel samenzijn met de initiatiefnemers van DagbesTheeDing, het comité Lopik-Oekraïne en leden van de gemeenteraad.

De commissaris van de Koning sprak met de burgemeester over gebruikelijke onderwerpen als openbare orde en veiligheid, ondermijning, BIBOB (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur), regionale samenwerking en interbestuurlijk toezicht. Met het college ging hij in gesprek over actuele onderwerpen als wonen, stikstof, windenergie en zelfstandigheid van de gemeente.

Opvanglocatie

De Commissaris van de Koning kreeg tijdens zijn bezoek een rondleiding door het voormalige schoolgebouw van De Zomergaard en sprak met Carla Brokking, Ruud Borst en Rens de Bruijn van het comité Lopik-Oekraïne en met enkele bewoners van De Zomergaard. Op initiatief van ondernemers, particulieren en kerken is begin 2022 na de Russische inval in Oekraïne de werkgroep ‘Lopik voor Oekraïne' gevormd. De leegstaande basisschool De Zomergaard in Lopik-dorp werd aangewezen als eerste opvanglocatie. Met hulp van vrijwillige klussers, materialen die door bedrijven gratis of met korting beschikbaar werden gesteld, een schoonmaakteam, spullen van particulieren en rommelmarktcommissies van kerken en dankzij de styling van het inrichtingsteam zijn comfortabele ruimtes ingericht.

Dagbesteding

In Benschop bezocht Oosters de dagbestedingslocatie en theetuin Dag-bes-Thee-Ding, een sociale werkplek waar in alle rust in de kas of buiten in de grond theeplanten en kruiden worden verbouwd en waar voorbijgangers kunnen genieten van een kopje thee of koffie. Er worden professionele producten gemaakt, samen met mensen die het minder getroffen hebben, begeleiding nodig hebben of werken aan herstel. Ook hier kreeg de heer Oosters een rondleiding en ging hij in gesprek met initiatiefnemers Cynthia en Rob de Munck, vrijwilligers en mensen die gebruik maken van de dagbesteding.