• Ramona op haar boerderij Bloemweidemelk.
• Ramona op haar boerderij Bloemweidemelk. Foto: Aangeleverd

Onbemande boerderijwinkel

montfoort/woerden • De winkel in de Rijnstraat in hartje Woerden wordt beheerd door Ramona Schalkwijk. Zij runt zelf aan de Blokland in Montfoort een duurzame melkveehouderij met 130 koeien. 

Vanaf het moment dat zij in 2016 het bedrijf overnam van haar ouders, is ze bezig boerderij Bloemweidemelk te transformeren van een gangbaar naar een zogeheten regeneratief bedrijf. "Ik ben constant op zoek naar manieren om de bodem te verbeteren", vertelt ze. "Zo zijn we gestopt met kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast hebben we bomen aangeplant en kruidenrijk grasland ingezaaid." De volgende stap is het aantal koeien per hectare te verminderen. "Om dit te kunnen bekostigen gaan we zelf kaas maken en willen we eigen vlees en zuivel aanbieden." 

Toen vorig jaar de eerste Oogst-winkel in Leiden open ging, sprak het concept haar direct aan. "Ik vind het leuk om een soort verbinder te zijn tussen stad en platteland. Als je je eigen producten in een winkel in de buurt kan verkopen, is dat helemaal mooi."

Bij Oogst liggen straks niet alleen de producten van boerderij Bloemweidemelk, maar ook groenten, fruit, zuivel, kaas, eieren en vlees van andere natuur-inclusieve boeren uit de buurt. "Veel boeren willen hun producten in de stad verkopen. Oogst biedt hen nu een podium. Ze krijgen een eerlijke prijs waardoor zij kunnen investeren in duurzame werkwijzen. En mensen uit Woerden en omgeving goed eten van dichtbij!"

App

Oogst is een zelfbediening zonder personeel. De deur open je met een app. "Binnen zoek je uit wat je nodig hebt", zegt Fennie Lansbergen, bedenker van het concept. "In de app tik je de producten aan die je meeneemt om die met iDeal af te rekenen." Bang voor misbruik is ze niet. "Consumenten van Oogst kiezen heel bewust voor lokaal voedsel. Die willen dat de boer een eerlijke prijs krijgt. Weggaan zonder te betalen gebeurt eigenlijk niet."

Groot voordeel voor Ramona is dat ze de winkel kan runnen naast haar werkzaamheden op de boerderij. Een deel van de producten haalt ze zelf op bij de leveranciers. "Veel van hen hebben zelf een boerderijwinkel bij hun bedrijf. Het leuke is dat er weer een soort uitwisseling van producten ontstaat. Zo liggen veel producten van onze boerderij straks ook bij hen in de winkel."