• Van maatje 50 tot 50. Anja en Ineke verheugen zich op de kledingbeurs nieuwe stijl.
• Van maatje 50 tot 50. Anja en Ineke verheugen zich op de kledingbeurs nieuwe stijl. Foto: Elvira Schenk

Tweedehandskleding hip en duurzaam

montfoort • De kledingbeurs in Montfoort is een begrip in Montfoort en omstreken. Het staat bekend om zijn mooie kwaliteit tweedehands kinderkleding. Dit jaar wordt er voor het eerst kleding voor volwassenen aan het assortiment toegevoegd.

Tweedehands kleding had een aantal jaar geleden nog de naam armoedig te zijn. Die tijden zijn voorbij. Tweedehandskleding is hip, duurzaam en goed voor je portemonnee. Voor zowel koper als verkoper. Het is goed voor je ecologische voetafdruk en je hoeft je er zeker niet meer voor te schamen. Je kunt nu vol trots vertellen dat je dat leuke jasje hebt gescoord via Vinted. In grote steden schieten de vintage winkeltjes als paddenstoelen uit de grond. Het verschil tussen vintage en tweedehandskleding is dat je kleding vintage noemt als het meer dan twintig jaar oud is.

In Montfoort wisten ze al lang dat tweedehands kleding duurzaam was en goed voor je portemonnee. De kledingbeurs bestaat al ruim veertig jaar. Met heel veel succes. “We staan er om bekend dat we altijd mooie spullen hebben”, vertelt Anja. De vrijwilligers zijn kritisch op de kleding die wordt ingeleverd. “Het moet schoon en netjes zijn. Dat is erg belangrijk.” De kledingbeurs wordt zowel in het voorjaar als ook in het najaar goed bezocht door mensen uit Montfoort en omstreken.

Kleding van maatje 50 tot 50

Dit jaar zal er voor het eerst kleding voor volwassenen ingeleverd en gekocht kunnen worden. De dames Ineke Nederend en Emmy van de Ven kwamen met het idee. "Waarom is er eigenlijk geen kledingbeurs voor volwassenen? Als we dat willen zullen we zelf stappen moeten ondernemen.” Eerst wilden ze nagaan hoe ze het moesten aanpakken om zo'n kledingbeurs op te zetten, maar dit idee lieten ze al snel varen. Zo kwamen ze uit bij uitbreiding van de al bestaande kinderkledingbeurs.  “Hoe leuk zou het zijn als mensen kleding kunnen kopen van maatje 50 tot 50?” Dit jaar zal een deel van de beurs afgezet zijn om te passen en er zullen spiegels zijn om te kijken hoe iets staat.

Vraag naar betaalbare kleding

Er is veel vraag naar betaalbare tweedehands kleding. “Het is echt nodig in deze tijd om goedkoop kleding te kunnen kopen. Het is zonde om kleding weg te gooien als een ander er nog iets aan heeft. Het is zo leuk om te zien hoe blij mensen naar huis gaan met een tas vol met kleding. Het is toch geweldig een tas vol voor een prikkie”, vertelt Anja enthousiast. “Het is ook wel een verschil of je online of offline kleding koopt. Bij apps als Vinted en Marktplaats komen er nog verzendkosten bij. Je weet niet precies wat je koopt”, vult Ineke aan.

De kledingbeurs

Anja is na 20 jaar nog even enthousiast. “Er zijn 20 vrijwilligers. De meeste zijn al jaren vrijwilliger bij de beurs. Het is echt gezellig. Ik heb er zoveel zin in. We zijn de hele donderdag bezig met het verwerken en ophangen van de kleding en het neerzetten van kinderspeelgoed. De volgende dag begint de verkoop. Aan het einde van de dag wordt alles opgehaald en is het weer leeg en dan denk je: Is het nu al weer voorbij?”

Kopen en verkopen

Het inleveren van kleding kan bij de vrijwilligers in het St.-Josephgebouw op donderdag 23 maart van 10.00 tot 11.00 uur, van 13.30 tot 14.30 uur en van 19.00 tot 20.00 uur. De vrijwilligers helpen bij het bepalen van de prijs en beoordelen of de kleding geschikt is om te verkopen. Er wordt echt alleen voorjaars- en zomerkleding ingenomen. Het is ook mogelijk om een lijst te downloaden van de website www.kinderkledingbeursmontfoort.nl en deze van tevoren in te vullen. Je hoeft dan alleen de kleding met de lijst af te geven. De ingebrachte kleding kan na afloop weer worden opgehaald, samen met de opbrengst. Het is ook mogelijk om niet verkochte kleding achter te laten voor een goed doel. De verkoop van voorjaarskleding en speelgoed is op vrijdag 24 maart van 09.00 tot 12.00 uur in het St.-Josephgebouw.

Elvira Schenk