Afbeelding

Onvrede over inkomensgrens WMO in IJsselstein

Algemeen

IJSSELSTEIN • Inwoners van IJsselstein reageren met grote ontevredenheid op de aanpak van wethouder Foekema om de kosten die voortkomen uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) terug te brengen. Eén maatregel is het opnieuw invoeren van een inkomensgrens vanaf 1 januari 2023. Hiermee loopt IJsselstein voor op een nieuwe wet die gepland staat in 2025.

Sinds 2018 komt iedere inwoner in aanmerking voor huishoudelijke hulp vanuit de WMO voor 19 euro per maand. Hierdoor liepen de kosten hard op en namen de wachtlijsten snel toe. Foekema wil met een inkomensgrens de kosten en de wachttijden verlagen. Een andere maatregel is een stimuleringsregeling van 750 euro per jaar voor huishoudelijke hulp.

Vanuit door het Platform Samenleving IJsselstein WMO-Raad (PSIJ0 ) en het Plaatselijk overleg Gehandicapten (POG) is kritisch gereageerd. “We hebben al verschillende klachten ontvangen. Dan gaat het nog niet eens om de eigen financiële bijdrage. Daar is zelfs wel begrip voor. Maar het gaat vooral op het vooruitlopen op nieuwe wetgeving en het feit dat mensen hun vertrouwde zorg kwijtraken”, aldus Anton Besten, secretaris van het POG. 

“Door de plannen van Foekema raak ik mijn vertrouwde huishoudelijke hulp kwijt. Die mevrouw werkt al ruim acht jaar bij mij, heeft plezier in haar werk en kent alle problemen die ik in het dagelijkse leven tegenkom. In de ogen van Foekema zal dat allemaal wel onzin zijn, weet hij veel, maar voor mij zijn het belangrijke feiten die me helpen zelfstandig te kunnen wonen. Ik heb de werkgever van mijn hulp al benaderd of ik de ondersteuning eventueel particulier kan voortzetten. Maar dat doen ze niet, ze verlenen alleen maar geïndiceerde hulp”, laat een boze inwoner weten. “Dat Foekema bewust de wet overtreedt en rekent op een gedoogbeleid maakt hem in mijn ogen een ordinaire inbreker die zijn inkomen probeert te verhogen door de wet aan zijn laars te lappen.”

Ook in Leusden wordt op dit moment voor de invoering van de nieuwe wet al een inkomensgrens gehanteerd. Nadat de rechter deze gemeente al in het ongelijk stelde, hoopt Leusden nu in een hoger beroep toch de inkomenstoets te mogen handhaven. Foekema gaf aan deze zaak nauwlettend te volgen. “In het slechtste geval moeten we de inkomenstoets weer schrappen.’’

“Ik heb gehoord dat de wethouder desnoods tot de Hoge Raad zou doorprocederen als de gemeente voor de rechtbank zou worden gedaagd. Alsof dat geen (belasting)geld kost. Blijkbaar heeft hij toch nog iets over”, is een cynische reactie van een inwoner.

Linda de Kort