• Tijdens een informatieavond lichtte de gemeente en Cazas de mogelijke bouw toe.
• Tijdens een informatieavond lichtte de gemeente en Cazas de mogelijke bouw toe. Foto: Linda de Kort

Grote zorgen over verkeersveiligheid Noord-IJsseldijk

Algemeen

IJSSELSTEIN • De gemeente IJsselstein onderzoekt de mogelijkheid van honderd tijdelijke woningen aan de Noord IJsseldijk. Bewoners zijn bang dat het proces te snel gaat zonder voldoende aandacht te hebben voor de verkeersveiligheid. Tijdens een informatiebijeenkomst probeerden gemeente, woningcorporatie Cazas en bewoners elkaar te vinden. 

Femke Hoogendoorn van De Bewonersgroep Noord IJsseldijk is heel duidelijk: “We zijn niet tegen de bouw van woningen, maar door de tijdelijke woningen zal de verkeersdruk en verkeersonveiligheid in onze straat extreem toenemen. Het is nu al ontzettend gevaarlijk. We willen graag meewerken om jonge starters en statushouders een fijne woonplek te geven. Maar de snelheid waarop nu zaken worden aangepakt verrast ons en baart ons grote zorgen.”

De bewoners geven aan na gesprekken met onder meer de gemeente en de provincie te hadden begrepen dat de locatie van de tijdelijke woningen nog niet concreet was en waren verbaasd dat er al een concept ruimtelijke verkenning online beschikbaar was waar een woonwijk was ingetekend. Ook op vragen over verkeersveiligheid, het tijdelijke karakter van de woningen en de inbreng van bewoners kreeg de bewonersgroep nog geen duidelijke antwoorden. “Dat geeft geen goed gevoel. Ik word hier heel wantrouwend van”, geeft een bewoonster aan. 

Wethouder Tas toonde begrip voor de zorgen, maar benadrukte ook de noodzaak van nieuwe woningen door het grote tekort op de woningmarkt. Ook bestaat er de mogelijkheid dat Cazas 12.000 euro subsidie per woning kan ontvangen als voor het eind van 2023 wordt begonnen met bouwen. “Daar houden we rekening mee en geeft de haast aan”, verduidelijkte de wethouder al tijdens de commissievergadering.

Op tekeningen tijdens de informatieavond lichtte Cazas toe dat de mogelijke woningen uit één bouwlaag zullen bestaan, zullen passen in het landschap en vooral voor kleine huishoudens bedoeld zijn. De flexwoningen worden neergezet voor maximaal vijftien jaar door Cazas die de grond ook in eigendom heeft.

“Daar vind ik ook wel wat van hoor, maar daar kan ik vrede mee hebben. Het gaat vooral om de verkeersveiligheid. Nu al racen auto’s met 120 km per uur over de dijk. Gelukkig zijn er nog geen dodelijke slachtoffers gevallen, maar er zijn al zoveel ongelukken gebeurd. Het is al schrikken als je kijkt hoeveel katten zijn aangereden, tientallen! Het is wachten op het eerste ernstig ongeval waar mensen bij betrokken zijn”, aldus een bewoonster.

Met een verklaring van geen bedenking van de commissie gaat het college van burgemeester en wethouders aan de slag met een uitgebreide omgevingsvergunning. Hierbij is een onderzoek naar verkeersveiligheid een vereiste.

Daarnaast staat het onderwerp op de agenda van de gemeenteraadsvergadering op 9 maart.

Linda de Kort