Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wilgenlabyrint IJsselstein viert jubileum met feestelijke snoeidag

Algemeen

IJSSELSTEIN • Het IJsselsteinse landschapskunstwerk ‘wilgenlabyrint’ bij de Nedereindse Plas bestaat 20 jaar. Dit wordt feestelijk gevierd tijdens de jaarlijkse snoeidag op zaterdag 4 maart. Iedereen is welkom om samen met vrijwilligers, waaronder scouting de Nico Steenbeekgroep, om dit natuurlijke kunstwerk zijn jaarlijkse snoeibeurt te geven. 

Er is een programma opgezet voor een gezellige doe-dag buiten in de natuur. Voor deelnemers aan de snoeidag  is er koffie, thee en een lunch met soep en brood. Muziek en wilgendans vlechten zich door de dag. De beste snoeier gaat naar huis met een onderscheiding: ‘De teen van Ariadne’. De gesnoeide wilgentakken worden weer gebruikt om manden van te maken. 

Het labyrint is 20 jaar geleden geïnitieerd door toenmalig ambtenaar milieueducatie Matthijs Begheijn en is ontworpen door kunstenaar Jan van Schaik. Het recreatieschap Stichtse Groenlanden heeft het perceel ter beschikking gesteld voor dit initiatief. Het labyrint werd in 2003 tijdens de nationale boomfeestdag door 400 IJsselsteinse schoolkinderen aangeplant met duizenden wilgenstekken. Samen vormen de uitgegroeide wilgen een pad van 500 meter: een symbolische metafoor voor de levensloop van de mens. 

Het labyrint is vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. De maanden mei tot en met juni is het goed te bewandelen. Daarna groeit het labyrint vrij snel dicht. De volgende snoeidag in maart 2024 wordt het weer begaanbaar gemaakt. 

Programma snoeidag: Start: 10.00 uur. Lunch : 12.30 uur gevolgd door een feestelijke ceremonie Afsluiting: 16.00 uur.

Deelname is gratis, aanmelden is gewenst maar niet noodzakelijk. Wel graag eigen snoeischaar en eventueel (tuin)handschoenen meenemen en passend schoeisel vanwege de drassige grond.

www.wilgenlabyrint.nl