Afbeelding
Foto: Leo Bennis

Ideeën B&W Lopik voor gratis jeugdzwemabonnement en Inspiratietuin

Algemeen

LOPIK • Het Lopikse college van burgemeester en wethouders gaat de raad voorstellen in te stemmen met een gratis jeugdzwemabonnement voor basisschoolkinderen uit de gemeente Lopik tot en met 12 jaar voor zwembad Lobeke, dat in het voorjaar opengaat. In de raadsvergadering van dinsdag 7 maart valt hierover een besluit.

De gemeente Lopik is van plan om te investeren in zaken waar men later profijt van hoopt te hebben. De investering in de jeugd is reeds fors, maar dat gebeurt veelal via jeugdzorg om problemen op te lossen. Overgewicht, minder sociale interactie en armoede zijn in de ogen van de gemeente belangrijke oorzaken, waardoor kinderen moeite hebben om mee te komen. Omdat voorkomen beter is dan genezen, wil men voor de jongste groep inwoners van Lopik de financiële drempel wegnemen van de prijs van een toegangskaartje of abonnement. De verwachting is dat de jeugd meer gebruik gaat maken van het zwembad en dat komt onder meer de gezondheid – meer bewegen - ten goede.

Tijdens de commissievergadering van vorige week vroegen diverse raadsleden zich af hoe het mogelijk is, dat dit kan. Nog niet zo lang geleden was het plan om zwembad Lobeke te sluiten vanwege de hoge kosten. “Door de inspanningen van de vrijwilligers heeft het zwembad een grotere sociale plek gekregen”, aldus wethouder Gerrit Spelt. “Wat het verlenen van jeugdzorg betreft, willen we een preventieve positie in gaan nemen. Kinderen kunnen nu zonder kosten meedoen aan een gezonde activiteit. Regelmatig zwemmen en spelen op deze locatie is goed voor de ontwikkeling van de Lopikse jeugd tot en met 12 jaar, toch een doelgroep van 2000 jongeren. We kunnen ons financieel meer veroorloven. De huidige inzet van de vrijwilligers is onmisbaar om dit plan te kunnen laten slagen. Om vrijwilligers een kleine tegemoetkoming te geven, komen zij in aanmerking voor een gratis abonnement of 10-badenkaart, afhankelijk van de omvang van de inzet te bepalen door de Vrienden van Lobeke. De financiële consequenties van deze voorstellen van 34.500 euro worden verwerkt in de tussenrapportage 2023.”

Inspiratietuin Jacobuskerk Cabauw
De Stichting Vrienden van de H. Jacobuskerk Cabauw wil graag een Inspiratietuin realiseren door de directe omgeving van de kerk opnieuw in te richten. Een belangrijk onderdeel is de Inspiratietuin, die een ontmoetingsfunctie gaat vervullen voor dorpsgenoten en passanten. Hen wordt zo de gelegenheid geboden voor gezamenlijke activiteiten, inspiratie, bewustwording en rust. Het doel van de Inspiratietuin is om ongedwongen ontmoetingen te faciliteren en de maatschappelijke verbondenheid van de dorpsgemeenschap te bevorderen. Met de aanleg van de Inspiratietuin ontstaat er meer beleefbaar groen in de kern Cabauw.

Het voorstel van B&W om hiervoor een krediet van € 20.000 beschikbaar te stellen ten laste van de algemene reserve, riep enige vraagtekens op bij de raadsleden. Margriet van Delft (VVD) vroeg zich af of andere kerken in de gemeente Lopik ook zo’n aanvraag konden doen. “Ik sluit niets uit”, merkte wethouder Jan Vente op. “De provincie draagt 67.000 euro bij. Onze bijdrage is noodzakelijk om het plan door te laten gaan. Het levert iets moois op en zal de moeite waard zijn.”