Een gemiste kans voor Linschoten

Voor woningbouw in dorpen zoals Linschoten wordt in eerste instantie gezocht naar inbreilocaties of andere mogelijkheden binnen de rode contour. Een duurzame stedenbouw is in beginsel niet het verplaatsen van sportvelden en gebouwen omdat dan sprake is van kapitaalvernietiging en verspilling van grondstoffen. Door de omvang van de woningnood is dit een achterhaald principe van uitbreiden aan een dorp en brengt onnodige kosten met zich mee want sinds kort is woningbouw mogelijk buiten de rode contour mits met behoud van openheid voor agrarische bestemmingen en het landschap.

Toekomst tennisbanen

Het bestaande tenniscomplex aan de Jacob Barneveldstraat in Linschoten wordt inmiddels rondom ingesloten door woningbouw en kan hierdoor geen padelbanen realiseren die, zo blijkt overal in Nederland, hard nodig zijn om extra leden te kunnen werven en om de toekomst van een tennisvereniging veilig te stellen. Voor een betere toekomst zou het huidige trainingsveld van voetbalvereniging Linschoten dat op 200 meter afstand ligt van de bestaande woningbouw een passende locatie zijn voor de combinatie van tennis- en padelbanen.

Starters- en seniorenwoningen

De locatie aan de Jacob Barneveldstraat die dan beschikbaar komt is bijzonder geschikt voor starters- en seniorenappartementen vlakbij buurthuis en supermarkt en voorzien van royale parkeergelegenheid. Met het verplaatsen van de tennisvereniging naar het achterste veld van VV Linschoten is opschuiven van het honkbal- en softbalveld van Green Hearts niet meer mogelijk maar een dergelijk forse investering voor een beperkt aantal leden kan naar de inwoners van Linschoten en Montfoort ook niet goed worden verantwoord. 

In kleine kernen door heel Nederland ontstaan vitale sportparken als een combinatie van buurtfunctie met sporthal en sportverenigingen die een sociale functie overnemen voor de algehele leefbaarheid. Het mag duidelijk zijn dat een sociale functie met buurthuis en sporthal bij voorkeur niet aan de rand van een kern moet liggen maar voor ontmoeting min of meer omsloten moet zijn door woningbouw.

Ik geef dringend in overweging om de plannen die vanuit de dorpsgemeenschap zijn ontwikkeld voor een Vitaal Sportpark in te zetten om de leefbaarheid van de kleine kern van Linschoten voor jaren te versterken middels een groen sportpark dat niet slechts als overgangszone naar het landschap dient.

Frank Roozenboom,
Linschoten