• Wethouder Kees van Dalen (tweede van rechts) ondertekende voor Montfoort.
• Wethouder Kees van Dalen (tweede van rechts) ondertekende voor Montfoort. Foto: Bibliotheek Groene Hart

Volwaardige bibliotheek stap dichterbij

montfoort/woerden • Door het mede-ondertekenen van een samenwerkingsafspraak met Bibliotheek Het Groene Hart en de buurgemeenten Woerden en Oudewater is de terugkomst van een volwaardige bibliotheek in zowel Montfoort als Linschoten een stap dichterbij gekomen. De gemeente Montfoort doet in elk geval al mee de nieuwe afspraken die zijn gemaakt tussen de bibliotheek en de overige gemeenten in de regio waar Het Groene Hart bibliotheken bestiert.

Wegbezuinigd

De bibliotheken in Montfoort en Linschoten werden bij besluit van de gemeenteraad in november 2014 tot groot onbegrip van een groot deel van de inwoners wegbezuinigd. De gemeente verkeerde financieel in zwaar weer. In de loop van 2015 viel het doek. De ruimte van de Montfoortse bibliotheek onder het gemeentehuis kreeg een andere bestemming.

In ere herstellen

Later kwamen er als vorm van reparatie zogenoemde Huizen van Ervaring in Montfoort en Linschoten voor terug met wat bibliotheekwerk betreft slechts een beperkte uitleen- en afhaalfunctie. Bibliotheken mochten de Huizen van Ervaring niet genoemd worden. In oktober vorig jaar besloot de huidige gemeenteraad de openbare bibliotheken in de gemeente toch weer in ere te herstellen. Gesuggereerd werd ook om de wat ongelukkig benaming 'Huis van Ervaring' meteen maar in de ban te doen omdat die onder de inwoners nooit ingang heeft gevonden.

Met de ondertekening van de samenwerkingsafspraak, vorige week donderdag in de Woerdense bibliotheek, onderstreept de gemeente Montfoort nog eens, samen met de andere gemeenten, het belang van een openbare bibliotheek voor de gemeenschap. De afhaallocatie in De Brede Vaart in Linschoten is in beeld om te worden omgebouwd tot volwaardige bibliotheek. In Montfoort is een nieuw te vinden locatie nodig die voldoet aan alle eisen.

Voor alle inwoners

Wethouder Kees van Dalen ondertekende de overeenkomst namens de gemeente Montfoort. “Op dit moment hebben we een kleine bibliotheek in Montfoort en in Linschoten waar inwoners boeken af kunnen halen om te lenen. Fijn dat we door deze samenwerking en door de samenwerking tussen Bibliotheek Het Groene Hart en de Stichting Welzijnsondersteuning Montfoort – Linschoten (SWOM) nu kunnen gaan bouwen aan een volwaardige bibliotheek in onze gemeente, waarin alle inwoners kunnen lezen, samenkomen, ontmoeten en ontwikkelen.
Met deze samenwerking hebben de drie deelnemende gemeenten afgesproken dat de verantwoordelijkheid voor de openbare bibliotheek zal worden gedeeld. Daarnaast hebben ze besloten dat de Bibliotheek Het Groene Hart de praktische uitvoering van alle bibliotheektaken op zich neemt. De regionale samenwerking moet de kwaliteit, de efficiëntie en de continuïteit van alles wat een bibliotheek te bieden verbeteren. In het samenwerkingsconvenant maken de gemeenten en de bibliotheek ook afspraken over de ontwikkeling en de financiering van de bibliotheekdienstverlening in de gemeenten.

Verantwoordelijkheid

Het ondertekenen van het samenwerkingsconvenant met de drie gemeenten is ook belangrijk voor de Bibliotheek Het Groene Hart zelf. ''Gemeenten hebben volgens de wet de taak om voor een openbare bibliotheek te zorgen, maar ze zijn het nog niet verplicht. Zonder samenwerkingsconvenant zou een openbare bibliotheek kwetsbaar zijn. Wij zijn daarom enorm blij dat de gemeenten Montfoort, Oudewater en Woerden nu al laten zien dat zij deze verantwoordelijkheid serieus nemen door de ondertekening van het convenant”, aldus Mirjam van den Bremen, directeur bestuurder van de Bibliotheek Het Groene Hart en mede-ondertekenaar.

Voor de gemeente Woerden, goed voor vier vestigingen, ook in Harmelen, Kamerik en Zegveld, ondertekende wethouder Jelmer Vierstra en voor Oudewater wethouder Walther Kok.