Niet leuker, wél moeilijker

Vorige keer bekritiseerde ik de Belastingdienst-slogan “Leuker kunnen we het niet maken, wél makkelijker”. Als 'makkelijker' wordt gewijzigd in 'moeilijker' is deze slogan veel minder misleidend. Voorbeeld: hoewel nauwelijks nog actief als ondernemer moet ik nog altijd opgave doen van de omzetbelasting die ik niet in rekening heb gebracht, met telkens het risico dat ik het vergeet of te laat ben, en een gepeperde aanslag krijg voor het BTW-bedrag dat ik niet verschuldigd ben. Tot voor kort kon je bij de BTW-opgave volstaan met inloggen op www.belastingdienst.nl. Simpel zolang je gebruikersnaam en inlogcode paraat hebt. 

Maar tegenwoordig moet je naar het Nieuwe Portaal; een eufemisme voor 'Heldeuren'. Alleen inloggen is niet meer voldoende; je moet óók nog de DigiD-app op je smartphone installeren, met een eigen pincode. Die app geeft op je telefoonscherm een 'koppelcode' waarmee je kunt inloggen op de website. Goed, ik heb braaf de al eerder geïnstalleerde app gestart, met de zorgvuldig genoteerde pincode. Foutmelding. Twintig keer geprobeerd zonder resultaat. Maar er gloorde hoop: je kon ook inloggen door een sms-code aan te vragen. Nu was het de beurt aan de computer om een foutmelding te geven.

Gelukkig is er in IJsselstein een telefoonwinkel met prima service. De DigiD-app moest blijkbaar ge-update worden met gebruik van fiscaal nummer en wachtwoord. Na invoeren van een nieuwe pincode moest mijn paspoort gescand worden. Ook daarbij had ik hulp nodig, maar toen was de app actief en hoefde ik bij het inloggen alleen nog maar op het computerscherm een QR-code te scannen. Pffff...