• Een gruttonest in een maisveld dat aan het uitkomen is.
• Een gruttonest in een maisveld dat aan het uitkomen is. Foto: Vereniging Weidevogelbescherming

Bescherming nodig voor weidevogels

montfoort/lopik • Ieder jaar, van eind maart tot eind juni, gaan weidevogelbeschermers in de Lopikerwaard en Linschoterwaard op zoek naar nesten van weidevogels. De vrijwilligers markeren de nesten, waardoor boeren en loonwerkers om de nesten heen werken en de legsels beschermd zijn. De agrarische natuurvereniging in de Lopikerwaard meldt daarnaast dat de weidevogels ook tegen vossen beschermd moeten worden.

De Lopikerwaard en Linschoterwaard is een groot gebied dat zich globaal uitstrekt van Vlist tot en met Montfoort en van Lopik tot en met Linschoten. In het gebied zijn zowel de vereniging Weidevogelbescherming Lopik als de vereniging Weidevogelbescherming Montfoort/Linschoten actief. De bescherming is vooral gericht op de nesten van grutto, kievit, scholekster, tureluur en enkele eendensoorten, zoals krakeend en slobeend.

Te weinig mensen

Op dit moment zijn er te weinig mensen die het beschermen op zich willen nemen, constateren zowel de Weidevogelbescherming Lopik als de Weidevogelbescherming Montfoort/Linschoten. Zij zoeken naarstig meer mensen die mee willen doen.  ''Weidevogels beschermen is telkens weer een prachtige ervaring.  Midden in de weilanden heerst er nog absolute rust en je ziet en hoort het buitenleven in al zijn facetten. Dan besef je pas in wat voor mooi gebied wij wonen.''

Vossen

Naast het verstoren van het broeden door werkzaamheden, worden de weidevogels in de Lopikerwaard ook bedreigd door vossen. Dat zegt de agrarische natuurvereniging in de Lopikerwaard. Sinds het jachtverbod op de vos is ingevoerd, loopt het aantal weidevogels terug. ''Vossen jagen vooral ‘s nachts en leggen daarbij grote afstanden af. Daardoor zijn ze in de gelegenheid veel nesten van weidevogels langs te gaan en leeg te roven”, aldus de natuurvereniging. Er is daarom gestart met het aanbrengen van rasters om te voorkomen dat vossen en ook andere roofdieren bij de weidevogels kunnen komen. Het gaat om een proef waarbij eind van het jaar mogelijk al bekend wordt of de aanpak succesvol is.

Startavonden

Om de nesten te beschermen tegen agrarische werkzaamheden zoeken de Weidevogelbeschermingsverenigingen nog vrijwilligers. Binnenkort worden hiervoor twee startavonden georganiseerd. Belangstellenden uit het gebied Lopik, Benschop en Polsbroekzijn welkom op donderdag 16 maart om 20.00 uur in buurthuis De Triangel in Polsbroekerdam. Voor belangstellenden in het gebied Montfoort-Linschoten is de startavond op donderdag 23 maart om 20.00 uur in zalencentrum St. Joseph in Montfoort. In het eerste jaar worden de vrijwilligers begeleid door ervaren weidevogelbeschermers. Ook kunnen belangstellenden een korte cursus volgen.

Geïnteresseerden kunnen een email sturen aan info@weidevogelbescherminglopik.nl voor de Lopikse kernen en omgeving en aan bestuur@weidevogelbescherming-montfoort.nl voor Montfoort, Linschoten en omgeving.