Afbeelding
Foto: nl123rf.com

Verhouding zonnepanelen en windenergie uit balans

Algemeen

REGIO • De verhouding tussen zonnepanelen en windmolens voor de opwekking van duurzame energie raakt in de provincie Utrecht uit balans, constateert de Provincie Utrecht. Hierdoor kan de levering van energie steeds moeilijker worden. De Provincie Utrecht wil daarom helderheid scheppen in welke gebieden meer, vaak omstreden windenergie mogelijk is. Hiervoor zijn nadere milieuonderzoeken nodig. 

De komende periode worden deze onderzoeken door een onafhankelijk bureau opgesteld. Dit wordt een Milieu Effect Rapport (MER) genoemd. Gemeenten kunnen deze informatie gebruiken om zelf met windenergie aan de slag te gaan of dit door de provincie laten doen. Een Milieu Effect Rapportage is volgens de provincie een manier om meer duidelijkheid te scheppen voor gemeenten, inwoners en bedrijven. Het geeft inzicht in de milieugevolgen op het gebied van geluid, gezondheid, natuur en vele andere onderwerpen. Deze kennis van de gebieden is nodig om keuzes te kunnen maken en om de afgesproken doelstellingen in 2030 te kunnen halen. Windenergie is volgens de provincie nodig om de kosten laag te houden maar ook om het energienet beter te benutten. 

Lokaal

Voor de provincie Utrecht is een belangrijk uitgangspunt dat windmolens minimaal voor 50% in bezit komen van de lokale gemeenschap. Gemeenten en inwoners gaan dan zelf bepalen wat er met de opbrengsten van de windmolen gedaan wordt. Zo kunnen de opbrengsten bijvoorbeeld worden ingezet om energiearmoede tegen te gaan of om maatschappelijke voorzieningen te ondersteunen. Met de inzet van windmolens in lokaal beheer zorgen provincie, gemeenten en inwoners er samen voor dat energie in de toekomst beschikbaar en betaalbaar blijft, aldus de provincie.
Naast de milieuonderzoeken die gedaan worden, gaat de provincie ook in gesprek met gemeenten en regionale partijen om te vernemen welke randvoorwaarden voor hen van belang zijn, zoals bijvoorbeeld het tegengaan van energiearmoede of de uitwerking van het uitgangspunt van 50% lokaal eigenaarschap.

Enquête

Via een enquête wil de provincie ook bij inwoners onderzoeken welke criteria zij van belang vinden bij het kiezen van plaatsen waar windmolens komen te staan. Al deze informatie moet ervoor zorgen dat eind 2023 of begin 2024 een keuze gemaakt kan worden over randvoorwaarden en locaties voor windenergie. Ook deze stukken komen ter inzage. Iedereen kan hierop vervolgens reageren. Provincie of gemeenten kunnen daarna de uitkomsten van de verschillende onderzoeken en de reacties gebruiken voor het organiseren van participatie op lokaal niveau.