• Wethouder Gerrit Spelt neemt de eerste Lopikse handlos­container officieel in gebruik aan de Anna van Burenstraat in Lopik-dorp.
• Wethouder Gerrit Spelt neemt de eerste Lopikse handlos­container officieel in gebruik aan de Anna van Burenstraat in Lopik-dorp. Foto: Van Loof, project- en campagnebureau

Nieuwe textielcontainers voor duurzame inzameling

Algemeen

LOPIK • Voortaan wordt het textiel ook in de gemeente Lopik opgehaald door ReShare; de afdeling van het Leger des Heils die zich bezighoudt met textiel. Dit is het resultaat van een aanbesteding die door de Afval Verwijdering Utrecht (AVU) voor 11 Utrechtse gemeenten is uitgevoerd.

Door het gebruik van zogenaamde handloscontainers, die door ReShare worden geplaatst, wordt er meer schoon textiel ingezameld. Het legen van de containers gebeurt met elektrische inzamelvoertuigen. Het inzamelen en sorteren van de kleding wordt gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo wordt tegelijkertijd bijgedragen aan het welzijn van mensen en de zorg voor het milieu. 

Woensdag 8 februari nam wethouder Gerrit Spelt de eerste Lopikse handlos­container aan de Anna van Burenstraat in Lopik-dorp officieel in gebruik.

In Montfoort en IJsselstein staan inmiddels ook inlevercontainers van ReShare.

Nadat het textiel is ingezameld, wordt het textiel bij een textielsorteercentrum van ReShare gesorteerd. Herdraagbare kleding krijgt een tweede leven via tweedehands kledingwinkels van Reshare, andere afnemers binnen en buiten Nederland en via diverse organisaties voor noodhulp. Het niet-herdraagbare textiel wordt op een innovatieve manier door Textiles2Textiles in Wormerveer gesorteerd op kleur en samenstelling. 

Daarna worden de knopen, ritsen en labels automatisch verwijderd en blijft er een hoogwaardige grondstofsoort over die kan worden verwerkt tot garen voor de textiele maakindustrie.