Afbeelding
Foto: Corine van Kuilenburg

Kasteeltoren sprookjesachtig decor Toren vol Verhalen

ijsselstein • De Kasteeltoren vormt zondag 19 februari het sprookjesachtige decor van de theatervoorstelling 'Een Toren vol Verhalen', uitgevoerd met professionele dansers en muziek. De toegang is gratis voor jong en oud. Het verhaal is gebaseerd op dat van Rapunzel, die als gevangene in een toren werd vastgehouden.

“Op deze plek in IJsselstein is al zoveel gebeurd” zegt Leah Jacob, danschoreografe en regisseuse. “Als ik de toren betreed en de brede stenen trap beklim, heb ik het gevoel dat ik in een filmset stap en terug ga in de tijd.” Buiten de Kasteeltoren staat een verteller de bezoekers op te wachten. ''Onder haar begeleiding verken je ruimte voor ruimte de toren. Onderweg ontmoet je dansers en muzikanten die magische taferelen creëren. Wie weet word je wel gevraagd om mee te doen…''

Spanning en mysterie

Het stuk biedt spanning en mysterie, maar houdt ook rekening met de (jonge) leeftijd van sommige bezoekers. ''De toren staat symbool als toevluchtsoord in moeilijke omstandigheden. ''Het verhaal van Rapunzel herinnert ons ook aan zijn functie als gevangenis. Het kan dus gebeuren dat een instelling die gebouwd is om mensen te beschermen hen soms ook gevangen houdt. De vraag – wanneer wordt bescherming gevangenschap – is nu van belang op alle niveaus, van de huiselijke omgeving tot de bredere politieke sfeer. In ons “post #MeToo” tijdperk is het juist relevant. Want dit zijn tijden dat mensen voor hun individuele vrijheid opkomen.”

Vier voorstellingen

De voorstelling van ongeveer 40 minuten wordt zondag 19 februari vier keer gespeeld: om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Toegang is gratis, maar aanmelden wel nodig met een email naar aanmelden@museumijsselstein.nl o.v.v. Toren vol Verhalen. Geef daarbij het gewenste tijdstip aan.


Knijperactie IJsselveld-Oost

ijsselstein • De knijperploeg IJsselveld-Oost gaat zaterdag 11 februari weer zwerfvuil opruimen in de hele wijk. Om 09.45 uur is er eerst koffie en thee in het WIC aan het Kameraplein. Het opruimen begint om 10.00 uur. De knijperploeg verzamelt elke maand heel wat kilo's afval.