Boortje11 met burgemeester, wethouder en Wierstra.
Boortje11 met burgemeester, wethouder en Wierstra. Foto: Revontuli IJsselstein

'Schone' carnavalsactie van Boortje11

ijsselstein • De meeste mensen worden rond 1 april achterdochtig als er vreemde nieuwtjes de ronde doen. In IJsselstein is het vooral in het begin van het jaar oppassen, als carnavalsclub Boortje11 onder een dekmantel met bijzonder nieuws komt. Dit jaar ging het via Facebook en Instagram over IJsselsteinse ergernissen.

En nu is de aap uit de Apestadse mouw: Boortje11 verzamelde de afgelopen maanden ergernissen uit de hele stad, om hun motto ‘Mens erger je niet, denk positief en geniet' kracht bij te zetten. De honderden ergernissen zijn met een carnavaleske knipoog, maar voor serieuze behandeling, deze week aan burgemeester Van Domburg en wethouder Tas overhandigd. De ergernissen variëren van ongelijke bestrating, verkeerslichten en onkruid tot klachten over regeltjes, zwerfafval en te weinig lantaarnpalen. De burgemeester verzekerde dat de ergernissen worden aangepakt. Boortje11 zal zaterdag 11 februari het goede voorbeeld geven door met de hele club deel te nemen aan de carnavalseditie van IJsselstein Schoon, een initiatief van Erik -Noplasticrunner- Wierstra. De burgemeester gaf direct, met het blazen op het felgele Boortje11-fluitje, het startsein voor het naderende carnaval en de optocht op zaterdag 18 februari. Uiteraard met Boortje11.
De carnavalsclub is inmiddels al enkele jaren 'berucht' om de anonieme nieuwtjes en acties als voorloper van het carnavalsthema, waarmee ze aan de optocht gaan deelnemen. Zo werd in 2013 een projectgroep gelanceerd met plannen om de stadspoort op te hogen, zodat de Yselvaertboten écht een rondje om de stad kunnen varen. In 2015 draaide het met Bouwcombinatie B11 om de herbouw van het kasteel, waarbij de Facebookpagina al snel duizend likes kreeg. Ook de Mobiele Kerk, verplaatsbaar met veel muziek en speciaal voor de jonge gelovigen, was in 2016 een idee van Boortje11 om het kerkbezoek te stimuleren. Inspelend op het gebrek aan bouwplaatsen voor de praalwagens werd in 2017 het plan voor een kermis in de binnenstad gelanceerd in plaats van de carnavalsoptocht. Het meest succesvol was vorig jaar de anonieme actie voor pop-upwoningen; de aankondiging van tiny houses, plaatsbaar op lege plekken in de IJsselsteinse openbare ruimte. Het leverde veel positieve en negatieve reacties uit en veel discussie op social media.