Bibliotheek peilt goede voornemens

ijsselstein • IJsselsteiners zijn van plan vaker e-books en luisterboeken te lenen in het nog jonge jaar. Bovendien vinden veel IJsselsteiners dat een regelmatig bezoek aan de bibliotheek niet mag ontbreken. Dit blijkt uit onderzoek dat Bibliotheek Lek & IJssel heeft uitgevoerd. Wel moet worden aangetekend dat de enquête is uitgevoerd onder mensen die via de nieuwsbrief van de bibliotheek al een band met de bibliotheek onderhouden.

In januari vulden nieuwsbriefleden van de bibliotheek een enquête in waar gevraagd werd naar de rol van de bibliotheek in hun goede voornemens voor het nieuwe jaar. Maar liefst 93% van de IJsselsteinse respondenten gaf aan een bezoek aan de bibliotheek als een van de goede voornemens van 2023 op het lijstje te hebben staan. ‘E-books en luisterboeken lenen’ stond bovenaan. Andere veel genoemde goede voornemens waren ‘een online cursus volgen’, ‘vaker boeken/films/tijdschriften lenen’ en ‘een kopje koffie drinken aan de leestafel’. 

Stijgende lijn

Respondenten konden in de enquête meerdere goede voornemens noemen die betrekking hadden op de bibliotheek. Het goede voornemen dat het meeste werd genoemd is ‘vaker e-books en luisterboeken lenen’. Maar liefst 50% van de respondenten gaf aan dit als een van hun goede voornemens te hebben. Dat steeds meer mensen de online bibliotheek weten te vinden wordt bevestigd door de voorlopige cijfers van de online bibliotheek. Daaruit blijkt dat er een stijgende lijn te zien is in de hoeveelheid e-books en luisterboeken die geleend werden tussen 2019 en 2022, maar ook in de hoeveelheid accounts die aangemaakt werden om digitaal te kunnen luisteren en lezen. 

Persoonlijke ontwikkeling

‘Een online cursus volgen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling’ staat op de tweede plek van het meest genoemde goede voornemen: 42% van de respondenten gaf aan dit voor 2023 in de planning te hebben. De bibliotheek noemt dit een opvallend hoge score. We besteden veel aandacht aan het promoten van het brede aanbod van de bibliotheek. Het is goed om te zien dat deze inspanningen effect hebben”, zegt Ilja Bakker, teamleider Publieksservice IJsselstein. 

Leestafel

Voornemens die ook vaak werden genoemd zijn vaker boeken/films/tijdschriften lenen (33%) en een kopje koffie drinken aan de leestafel (25%). Uit dit laatste goede voornemen maakt de bibliotheek op hoe belangrijk het sociale aspect voor veel mensen is en dat mensen niet alleen naar de bibliotheek komen voor deelname aan activiteiten of het lenen van materiaal.

Werkplekken

Er is genoeg aanbod waar IJsselsteiners gebruik van willen maken in 2023 waar een lidmaatschap niet voor nodig is. Zo blijkt uit de enquête dat gebruik van de computers, werk- en studeerplekken en de printfaciliteiten ook genoemd worden. Ook bezoeken aan de digi-inloop en het Informatiepunt Digitale Overheid voor hulp bij vragen over computer, smartphone, tablet en de digitale overheid werden genoemd. Dit aanbod is voor iedereen gratis.