• VVIJ had een harde dobber aan het door blessures geteisterde Lopik. Uitslag: 1-1. Foto: Tony Buijse

VVIJ verslikt zich bijna in hekkensluiter Lopik

ijsselstein/lopik • Het hooggeplaatste VVIJ kwam op eigen veld niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen hekkensluiter SV Lopik. Het door blessures geteisterde Lopik kwam in de streekderby in de derde klasse prima voor de dag, was in de tweede helft de bovenliggende partij en tankte vertrouwen voor de komende weken.

Vroeg in de eerste helft kwam Lopik op een 0-1 voorsprong. De Lopikse spits Ardy de With onderschepte in de beginfase een te korte terugspeelbal. De IJsselsteinse keeper kreeg geen grip op de bal, die achter hem het doel in werd gewerkt.  ''Dat was een tegenvaller voor ons”, erkende VVIJ-trainer Mo Touh na afloop. In de 35e minuut maakt VVIJ gelijk door een doelpunt vanuit een hoekschop. Het spel speelde zich verder voornamelijk af op het middenveld. Mo Touh: ''We creëerden genoeg mogelijkheden om de achterstand goed te maken. Inzetten net naast en een bal tegen de lat leverden niets op, totdat Lowen van Ee raak kopte.”

In de tweede helft zag het publiek op Groenvliet een totaal andere wedstrijd met aantrekkelijker voetbal. Aan beide zijden worden meer kansen gecreëerd. Lopik toont verrassend veel initiatief en komt meerdere keren gevaarlijk voor het doel van VVIJ. In de 60e minuut is het weliswaar raak, maar het doelpunt van Lopik wordt afgekeurd. De sfeer op het veld is er dan echt een geworden van een local derby. Het gaat er af en toe hard aan toe. De scheidsrechter houdt echter de controle maar ziet zich wel genoodzaakt om enkele spelers met een gele kaart te moeten bestraffen. In de slotfase zet VVIJ alle zeilen bij om de wedstrijd naar zich tot te trekken, maar Lopik blijft uitstekend verdedigen. De wedstrijd eindigt in een gelijkspel, maar gezien de posities in de poule mag Lopik zich de morele winnaar van deze wedstrijd noemen.

''Ons speelplan was om tegen de nummer twee van de ranglijst zo min mogelijk goals tegen te krijgen”, vertelde Lopik-trainer Mark Imandt. ''Daar slaagden we aardig in. Na de rust kropen we uit ons schulp. Een inzet van Ardy de With belandde op de lat en een kopbal van Thomas Bakker had een beter lot verdiend. Vlak voor het einde voorkwam mijn doelman Twan Schimmel een mogelijke treffer van VVIJ en zo had je ook weer met lege handen kunnen staan. Ik ben tevreden met het gelijke spel. Ik mis negen man van de A-selectie. Ik startte met een spits uit Jongens onder 19 en drie spelers uit het tweede. De komende reeks tegen Woerden, Vriendenschaar en JSV Nieuwegein gaat bepalen of we uit de rechtstreekse degradatiezone kunnen komen.”