• Prinses Joanna Peut Faire de la Magie en  Prins Robèrt le Porteur de Chaleur gaan er voor.
• Prinses Joanna Peut Faire de la Magie en Prins Robèrt le Porteur de Chaleur gaan er voor. Foto: Elvira Schenk

Warmte en magie in Knopengein

montfoort • Prins Robèrt le Porteur de Chaleur en Prinses Joanna Peut Faire de la Magie gaan dit jaar voor in het carnaval van Knopengein. Hij brengt warmte en zij maakt het magisch. Als Prins en Prinses van de beide carnavalsverenigingen Les Boutonniers respectievelijk Les Femmes des Coeur willen ze er een geweldig carnavalsfeest van maken

Prins Robèrt le Porteur de Chaleur heet in het dagelijks leven Rob den Hartog. Hij is 50 jaren jong en woont in Montfoort en hij is werkzaam als technisch project coördinator. 'Rob heeft vier kinderen Anouk, Tessa, Luuk en Nora. Rob heeft het carnavalsgevoel doorgegeven aan zijn kinderen. Luuk en Nora vieren het kindercarnaval. Anouk en Tessa zijn lid van Les Femmes des Coeurs. Anouk is één van de drie raadsvrouwen van de prinses. Zelf heeft hij 3 raadsheren: Jeroen, Marten en Terus. De raadsvrouwen van de Prinses zijn: Anouk, Latoya en Daniëlle. Zij regelen alles voor de prinses. 

Prinses Joanna Peut Faire de la Magie heet in het dagelijks leven Joanna Verburgt. Ze is 27 jaren jong en ze woont in Lopik. Joanna is moeder van een dochtertje van één jaar met de naam Maeve en ze is werkzaam als zelfstandig fotograaf. Joanna: “Ik heb carnaval vieren niet van huis uit meegekregen. Ik heb het carnaval ontdekt in Oudewater. Ik vierde het samen met vrienden toen ik 16 jaar oud was. Het werd pas echt carnaval toen ik mijn man leerde kennen in Montfoort. Hij was lid van Les Boutonniers en toen er een vrouwenraad werd opgericht in 2015 werd ik lid van Les Femmes des Coeurs.”

Carnaval vieren

Rob was als kind nog niet zo van het carnaval, maar dit is later helemaal goed gekomen. Samen met zijn vader en broer was hij lid van de inmiddels opgeheven carnavalsvereniging De Brugzichters, waarvoor hij twee keer de prins mocht zijn. Het zijn tot nu toe zijn leukste herinneringen. ''Ieder jaar was het weer leuk.'' Toen De Brugzichters stopten, zat hij een tijdje zonder vereniging. In 2017 trad hij toe tot Les Boutonniers. ''Dit zal wel de laatste keer zijn dat ik prins zal zijn. Ik denk dat mijn mooiste herinnering nog moet komen.”

Joanna vertelt: “Dit jaar is echt bijzonder. Als prinses is het een andere manier van beleven. Het begint al met hoogzomer. Dan begint de voorpret met de bekendmaking, het vormen van commissies en als het oud en nieuw is geweest gaan we echt richting carnaval. Als het carnaval begint stap je in een bubbel. De eerste avond denk je nog: “Waar begin ik aan?” De tijd vliegt voorbij en daarna is het afkicken.”

Geheimhouding

De prins en prinses worden blind gekozen door de leden van de eigen carnavalsvereniging. Iedereen brengt twee stemmen uit en dan word je gebeld. Rob was op vakantie en zat in de auto samen met zijn gezin toen hij het hoorde. “Je moet geheimhouden dat je gekozen bent, maar dat was lastig want we zaten met zijn vieren in de auto en dan kan je het niet voor je houden.'' Vervolgens moesten ze vier maanden hun mond houden. Alleen thuis mochten ze erover praten. Joanna werd op een doordeweekse avond gefacetimed. “Ik had geen idee tot het ineens serieus werd. Ik had het totaal niet verwacht. Zelf had ik op iemand anders gestemd. Het was één grote verrassing.” Rob: “Het is echt een eer dat ze het je gunnen.”

Bijzonder jaar

Dit jaar is een bijzonder jaar. Er mag eindelijk weer echt carnaval gevierd worden. Rob: “We hopen weer echt vol gas te kunnen. In 2020 ging de optocht niet door vanwege de storm, het was te gevaarlijk. In 2021 en 2022 was er corona en gingen de optochten weer niet door. Het carnaval vierden we online. In 2022 hadden we alleen binnen feesten in de kroeg.”

De optocht

Rob en Joanna hebben heel veel zin in het aanstaande carnaval. Joanna: "Er is zoveel leuks te doen met carnaval. Alles eromheen is leuk." Het hoogtepunt voor Rob is de optocht: "Het is het grootste evenement van Montfoort. Het hele plaatje is zo waanzinnig." Het jaar 2023 belooft met Robèrt le Porteur de Chaleur en Prinses Joanna Peut Faire de la Magie een geweldig carnavalsjaar te worden.

Elvira Schenk