Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: stock

Half miljoen euro voor armoedebestrijding

Algemeen

IJSSELSTEIN • De gemeenteraad van IJsselstein heeft tijdens de raadsvergadering ingestemd om een half miljoen euro extra uit te geven aan armoedebestrijding. Het geld gaat onder meer naar de Voedselbank, stichting Leergeld, de U-pas, verenigingen en ondernemers. 

Wethouder Eveline Schell lichtte toe dat de gemeente zorg heeft voor bewoners die door de hoge energierekeningen en de inflatie in geldnood komen. Een financiële meevaller vanuit het Rijk (het Rijk compenseert misgelopen inkomsten vanuit destijds geldende coronamaatregelen) geeft IJsselstein deze financiële ruimte. 

Er is gekozen om bestaande organisaties en regelingen te ondersteunen. “Een gemeente mag geen inkomenspolitiek voeren”, aldus Schell. Bovendien verwacht de wethouder sneller inwoners te kunnen helpen door gebruik te maken van reeds bestaande mogelijkheden.
Alle partijen waren blij met het voorstel. Wel hadden sommige partijen graag nog verdergaande ondersteuning teruggezien in het voorstel.

PvdA-raadslid Paul Nieveen van Dijkum sprak de zorg uit over een te versnipperd beleid en of het geld wel bij de juiste mensen terecht zou komen. Schell deed daarop onder meer de toezegging dat rondetafelgesprekken met het thema ‘armoede en schulden’ onderdeel gaan worden van de herijking van het armoedebeleid dat later dit jaar nog op het programma staat.

Een aangenomen motie van CDA, LDIJ en VVD zorgde voor de mogelijkheid dat extra geld voor chronische zieken kan worden ingezet. De raad deelde unaniem de mening dat deze groep inwoners vaak extra hard wordt getroffen door de energiecrisis door bijvoorbeeld het gebruik van elektrische hulpmiddelen en niet vergeten mag worden.