• Apotheker Giel Jansen van Service apotheek Zenderpark in IJsselstein bij een half lege medicijnenlade.
• Apotheker Giel Jansen van Service apotheek Zenderpark in IJsselstein bij een half lege medicijnenlade. Foto: Linda de Kort

Ook plaatselijke apothekers worstelen met medicijntekort

Algemeen

IJSSELSTEIN / MONTFOORT / REGIO • Ruim 1500 soorten geneesmiddelen zijn niet of nauwelijks verkrijgbaar. Apothekers doen er alles aan om aan alternatieve medicijnen te komen of andere oplossingen te bedenken. “Maar het is een grote puzzel.”

Bij Service apotheek Zenderpark in IJsselstein stond altijd een bakje met recepten voor medicijnen in nalevering. “Dat zijn inmiddels twee bakjes geworden en ze zitten allebei vol”, schetst apotheker Giel Jansen de huidige situatie. 

“We zijn gelukkig heel creatief in het vinden van oplossingen, maar heel soms is dat niet mogelijk.” Zo had een autistische jongen een medicijn nodig. “In zijn geval is een ander smaakje of ander doosje begrijpelijk te ingrijpend. Dan is het echt zuur dat we niet aan het vertrouwde middel kunnen komen.” Ook hier heeft Giel wel een oplossing voor gevonden, maar het geeft goed aan wat er aan de hand is.

Lage prijzen

Al jaren is er een medicijntekort in Nederland. Dat kan komen door een tekort aan grondstoffen of problemen met de productie of distributie. Maar ook doordat Nederland voor de fabrikanten helemaal geen aantrekkelijk afzetgebied is. “We zijn te klein en we hebben hele lage prijzen voor onze geneesmiddelen. Wanneer er dan een middel beschikbaar is, zijn wij als afzetmarkt niet interessant. Duitsland bijvoorbeeld wel, want dat is veel groter en kent hogere prijzen,” vertelt Giel. 

Niet nieuw

Ook bij apotheek Montfoort-Linschoten herkent apotheker Daphne Louwerier het tekort. “Het probleem is niet nieuw. Alleen de afgelopen paar jaar zijn de tekorten wel ontzettend opgelopen. Vaak hebben we één middel van hetzelfde merk. Als er dan problemen ontstaan in de toevoer of productie, loopt het meteen spaakWe zouden een beleid moeten voeren dat we niet één, maar drie of vier middelen zouden kunnen voorschrijven. Dan kunnen we in ieder geval de kansen op een tekort spreiden”, geeft Daphne aan. 

Apothekers en artsen gaan nu samen op zoek naar alternatieven. Dat kost veel tijd, maar volgens Giel wordt dan vaak toch een oplossing gevonden. “Op zoek naar een alternatief, vragen aan andere apothekers, bellen met het buitenland. Het is soms een grote puzzel, maar ik durf wel te zeggen dat we bijna altijd een oplossing vinden.”

Ook Daphne puzzelt met haar collega’s wat af. “We doen altijd onze uiterste best, maar we hebben gemerkt (altijd in overleg met de arts natuurlijk) dat soms het stoppen met een medicijn ook een laatste optie kan zijn.”

Beleid moet om

Als oplossing wordt op dit moment door de politiek aangegeven dat groothandelaren van geneesmiddelen verplicht een noodvoorraad moeten hebben van tien weken. Maar Giel heeft hierover zijn twijfels. “De oorzaak van het probleem van het niet leveren aan Nederland wordt hierdoor nog niet aangepakt. Veel groothandels hebben nu niet de ruimte zoveel middelen op voorraad te hebben. En het bouwen van extra pakhuizen is ook niet altijd een optie door de stikstofproblematiek.” “Een doekje tegen het bloeden”, vindt Daphne. “Ik heb het idee dat iedereen een beetje naar elkaar zit te kijken, maar een echte oplossing is er nog niet. Het beleid zal om moeten.” 

Social media

Beide apothekers hebben in ieder geval hetzelfde advies: zoek altijd contact met de apotheek voor een oplossing. De laatste tijd zijn er berichten dat mensen via oproepen op social media proberen aan de juiste medicatie te komen. “In 99 procent van de gevallen is er echt een oplossing te vinden”, aldus Giel Jansen. “Dus neem altijd contact op met je arts of met je apotheker.”