• Verschillende deelnemende sportscholen met het ondertekende manifest.
• Verschillende deelnemende sportscholen met het ondertekende manifest. Foto: nivm

Sportclubs maken vuist tegen discriminatie

Algemeen

IJSSELSTEIN / REGIO • Een bont gezelschap van sportclubs, waaronder vechtsportschool Exist IJsselstein, verzamelde zich donderdag in het clubhuis van de Nieuwegeinse atletiekvereniging Atverni. Bestuurders en trainers kwamen bijeen voor de aftrap van het provinciale project Vuist tegen discriminatie. 

Initiatiefnemer was het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM), dat dertig sportclubs begeleidt die zich actief gaan bezighouden met het thema discriminatie en vooroordelen, waaronder de IJsselsteinse vechtsportschool Exist. Bedoeling van het project is om de verbindende en pedagogische mogelijkheden van sport te benutten en incidenten adequaat aan te pakken. Vechtsportorganisaties, voetbal-, hockey-, atletiek- en korfbalverenigingen gaan daarom dit jaar met elkaar aan de slag, gesteund door de provincie Utrecht, om het goede voorbeeld te geven, waardoor jeugd zonder vooroordelen opgroeit en in een veilige omgeving kan sporten.
Alle aanwezige clubs, gemeentelijke partners Nieuwegein, Amersfoort, Veenendaal, SportUtrecht, Woudenberg, Judo Bond Nederland, het NIVM zelf en de Provincie Utrecht ondertekenden in Nieuwegein het Vuist-manifest. Hiermee onderschreven ze de Vuist-waarden en was de start van het project een feit. Om trainers op de juiste manier toe te rusten actief een vuist te maken, worden er vanuit het project voor meer dan honderd trainers scholingen georganiseerd.
Gedeputeerde Sport Mirjam Sterk, sprak de aanwezigen toe via een video-verbinding. ‘’Het is een belangrijk thema, racisme en discriminatie. Het gaat om het bestrijden van incidenten, maar ook over goede voorlichting en preventie.’’