• Joke Roeling en Jan Stigter op de gladde vlonder.
• Joke Roeling en Jan Stigter op de gladde vlonder. Foto: Linda de Kort

Spekgladde vlonder Prinses Maximahaven ‘levensgevaarlijk’

Algemeen

IJSSELSTEIN • Regelmatig zien bewoners Jan Stigter en Joke Roeling mensen onderuit gaan op de vlonder gelegen voor hun appartementen aan de Prinses Maximahaven in IJsselstein. “Levensgevaarlijk”, concluderen beide IJsselsteiners.

Vanaf het begin bleek de vlonder na regen of vorst spekglad te worden. “Dat is dus negen jaar geleden”, vertelt Stigter. De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van de vlonder en voorzag het als eerste met een bordje met daarop de tekst ‘Let op: vlonder kan glad zijn’. Inmiddels is er een bord geplaatst met ‘Let op: vlonder is glad’. Maar een degelijke oplossing kwam er nog niet.

“De vlonder wordt alleen maar gladder. En de gemeente lukt het maar niet met een goede oplossing te komen”, vertelt Joke. “Er is wel naar gekeken of de vlonder behandeld kan worden of dat er misschien antislip strips op geplaatst kunnen worden, maar tot nu toe heeft het niets uitgehaald. We horen of zien weinig vanuit de gemeente. Het zal allemaal wel te duur zijn”, concludeert Stigter.

“De bewoners hier kennen de situatie wel en blijven van de vlonder vandaan als het heeft geregend. Maar er staan ook heel uitnodigend twee bankjes. Mensen die tijdens hun lunchpauze daar gezellig even hun boterham willen eten, worden altijd verrast door de gladheid.”

Het waarschuwingsbordje staat bovendien aan een kant van de vlonder. Lopen mensen via de achterkant naar de vlonder, is er geen waarschuwing zichtbaar.

Al verschillende keren kwamen mensen ten val met een breuk als gevolg. “Ik zag een man een keer zo hard vallen dat ik echt schrok. Hij kwam met zijn hoofd op de rand van de stoep terecht. Dat had zo veel akeliger kunnen aflopen.”

Stigter en Roeling willen vooral dat de gemeente het initiatief neemt voor een goede oplossing. “Het is nu eigenlijk wachten tot het echt fout gaat. En dat zal de gemeente toch ook niet willen.”