Afbeelding
Foto: 123RF.com

Provincie beperkt geplande woningbouw in Benschop

Algemeen

LOPIK / BENSCHOP • De gemeente Lopik reageert teleurgesteld op het besluit van de provincie om in het nieuwbouwplan Zeldenrust in Benschop slechts maximaal 25 tot 30 woningen toe te staan. De gemeente Lopik veronderstelde dat er 50 woningen gebouwd zouden mogen worden, maar de provincie hanteert een ander uitgangspunt dan verwacht.

Eerder gingen de gemeente Lopik en projectontwikkelaar Verstoep ervan uit dat het plan zou passen binnen het ‘50-woningenbeleid voor kleine kernen’ van de provincie Utrecht. Het ‘plan Zeldenrust’ is door de provincie Utrecht echter beoordeeld vanuit het kernrandzone-beleid, waardoor minder woningbouw mogelijk is.  De provincie stelt een grens aan maximaal 25 tot 30 woningen, afhankelijk van het woningbouwprogramma en de daarvoor beoogde doelgroepen.

Met het oog op de huidige woningmarkt en het belang van het bouwen van woningen hadden zowel gemeente als ontwikkelaar het liever anders gezien. Hoewel zij zich bij het besluit van de provincie neerleggen, zien zij dit als een gemiste kans.

Aan het ‘plan Zeldenrust’ zijn vele jaren aan voorbereiding voorafgegaan. Het plan levert volgens de gemeente op diverse onderdelen een waardevolle bijdrage aan de versterking van de vitaliteit en leefbaarheid van Benschop. Woningbouw in het landelijk gebied is lange tijd vrijwel onbespreekbaar geweest. Er was stringente regelgeving die alleen op vooraf aangewezen locaties uitbreiding van kernen mogelijk maakte. De nieuwe Provinciale Ruimtelijke Verordening met daarin een artikel over ‘vitale kernen’ zou een eenmalige uitbreiding van bestaande kernen met maximaal 50 woningen mogelijk kunnen maken.

De provincie heeft de gemeente Lopik en de ontwikkelaar nu uitgenodigd om het nieuwe plan passend binnen het kernrandzone-beleid op korte termijn met elkaar vorm te geven. Wethouder Jan Vente: “Ontwikkelaar, gemeente en provincie gaan met elkaar hard aan de slag om een plan te maken voor Benschop. Blik vooruit, handen uit de mouwen en woningen bouwen!”