Plannen voor waterberging in natuurgebied Willeskop

montfoort/benschop • Het waterschap heeft plannen om een waterberging te creëren in het vogelrijke natuurgebied Willeskop tussen Montfoort en Benschop. Ook wordt een waterdoorvoer gecreëerd van de (Gekanaliseerde) Hollandsche IJssel naar de Lek. Het doel is het geschikt maken van het natuurgebied voor het bergen van zo’n 200.000 kubieke meter water en het kunnen doorvoeren van overtollig water van de Hollandse IJssel naar de Lek. Het projectgebied omvat grofweg het natuurgebied Willeskop van Staatsbosbeheer en de boezem met kades langs de Damweg tussen Oudewater en Polsbroek. 

De plannen geven het waterschap meer mogelijkheden om tijdens extreem natte periodes het water vast te houden en door te voeren. Het waterschap heeft hiervoor nauw contact met Staatsbosbeheer, de beheerder en eigenaar van het natuurgebied. Onderdeel van het project is een plan om het gebied natuurvriendelijker in te richten met de aanleg van natuurvriendelijke oevers en eilandjes en het uitbreiden van het rietmoeras. 

De plannen liggen sinds 23 januari zes weken ter inzage. Tijdens deze periode kunnen belanghebbenden reageren. Op maandag 13 februari organiseert het waterschap een inloopmiddag en -avond in Zalencentrum Oudewater aan de Westsingel 2 in Oudewater. Belangstellenden zijn er welkom tussen 15.30 en 20.00 uur voor een toelichting. Aanmelden kan in een mail naar post@hdsr.nl onder vermelding van ‘Informatieavond Willeskop'.