• Sta jij straks ook met je band op het podium van het Fulcotheater? (Foto: 'Fulco’s Friday')
• Sta jij straks ook met je band op het podium van het Fulcotheater? (Foto: 'Fulco’s Friday') Foto: Karin Doornbos

Battle of the Bands in het Fulcotheater

Algemeen

IJSSELSTEIN • Met je band op een groot podium staan: de droom van veel muzikanten. Het Fulcotheater in IJsselstein brengt deze droom een stapje dichterbij met het muzikale project ‘Battle of the Bands’. Iedere popband uit IJsselstein en omstreken kan zich aanmelden voor deze muzikale uitdaging. De audities vinden plaats in januari en februari. Iedereen is welkom, maar de organisatie hoopt vooral ook jong talent aan te trekken.

Fulcobestuurder en medeorganisator Anastasia van der Lugt: “We hebben als Fulcotheater de opdracht om een actieve programmering te realiseren waarin ook maatschappelijke activiteiten aan bod komen. We zijn hiervoor in gesprek geweest met diverse maatschappelijke organisaties die hier inmiddels een plek hebben gevonden.” Een van de opgaven was: meer jongeren naar het theater.

Fulco’s Friday

“Jongeren zijn een ontzetting lastige doelgroep om te bereiken”, weet ze uit ervaring. “Ik heb thuis ook een paar van die bankhangers.” Met dit muzikale project verwacht het Fulco wel een jongere doelgroep aan te spreken. Voormalig stagiair Daan deed een onderzoek naar de wensen van jongeren op dit gebied. Daaruit kwam naar voren dat er behoefte is aan optredens met een bandje of een DJ. Met ‘Fulco’s Friday’, dat ongeveer één keer in de acht weken in de foyer plaatsvindt, is hier al een voorschot op genomen. “Op die avonden staat het hier vol met jongeren tussen de 18 en 25 jaar en wordt er techno en house gedraaid, wordt er wat gedronken en gedanst, supergezellig.”

Battle of the Bands

“En nu dan dus The Battle of the Bands.” Een laagdrempelig muzikaal project, dat bestaat uit twee auditiedagen en een finaledag. De auditiedagen zijn op zondag 22 januari en zaterdag 11 februari van 10:00 tot 16:00 uur in het Fulcotheater. “De bands kunnen meteen het podium op, licht en geluid worden geregeld door het theater, ze hoeven alleen hun eigen instrumenten mee te nemen”. Iedere band krijgt 15 à 20 minuten de tijd om de jury te overtuigen van hun muzikale talenten. “Je hoort meteen of je door bent naar de grote finale op 4 maart.” De winnende band mag daarna nog twee keer in IJsselstein optreden. Op Koningsdag, en tijdens het Lentefeest op het Podium in de binnenstad. De audities en finale worden gepresenteerd door zangeres Melanie Ryan. De jury bestaat uit Leon Vliex, Armand de Ligt, Jos Bol, en Mark Foekema bij de finale.

Publiek is welkom

“Er is al aardig wat belangstelling”, zegt Anastasia. “In principe kan iedereen uit de regio zich aanmelden. Ook duo’s en andere samenstellingen. Het is voor ons ook spannend wat er allemaal op afkomt zo’n eerste keer. Het aanbod is tot nu toe heel gevarieerd.” Publiek is op de beide auditiedagen van harte welkom. “Je hoeft je niet aan te melden en de toegang is gratis, je kunt gewoon binnenlopen. Voor de grote finale op 4 maart moet je je wel even aanmelden.” De muzikanten kunnen zich opgeven voor de auditiedagen via: www.fulcotheater.nl/battle-of-thebands

Karin Doornbos