• Ook voor de U-pas komt er extra financiële steun.
• Ook voor de U-pas komt er extra financiële steun.

Breed pakket maatregelen financiële ondersteuning voor inwoners en ondernemers IJsselstein

Algemeen

IJSSELSTEIN • Het college wil op verschillende manieren haar inwoners en ondernemers in 2023 financieel gaan ondersteunen. “Ook al lijken de aantallen nu mee te vallen, door de nasleep van de coronacrisis, de ontstane energiecrisis en koopkrachtcrisis in 2022 en het vervolg hierop, willen we inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers die in de knel zijn geraakt of dreigen te raken, helpen”, legt wethouder Eveline Schell uit.

“We verdelen de steun onder meer over de Voedselbank (20.000 euro), Stichting Leergeld (50.000 euro en de U-pas (10.000 euro). Ook zal de norm voor bijzondere bijstand van 110 naar 120 procent van het bijstandsniveau worden verhoogd. Daarvoor is 100.000 euro beschikbaar.” Schell verwacht dat door de laatste maatregel ruim 150 mensen met een uitkering worden geholpen.

Verder wil de wethouder voor verenigingen 50.000 euro beschikbaar stellen, 15.000 euro in te zetten om te voorkomen dat mensen hun huis uit worden gezet en 10.000 euro is toebedeeld aan de Stichting Urgente Noden voor mensen met acute financiële problemen.

Daarnaast heeft het college ook specifieke aandacht voor ondernemers. Zo kunnen ondernemers bijvoorbeeld ondersteuning krijgen van het platform Ondernemer Centraal. Dit is een netwerk van ondernemers en specialisten die een hele brede ondersteuning bieden op het gebied van coaching en advies.

Wethouder Schell roept inwoners en ondernemers vooral op zich te melden. “We hopen met deze maatregelen al heel veel mensen te helpen. Maar als mensen twijfelen of ze in aanmerking komen of andere vragen hebben, is het raadzaam contact op te nemen.”

Het raadvoorstel zal op 18 januari in de commissievergadering worden besproken. Alle bijbehorende stukken zijn terug te vinden op de site van de gemeente