• Burgemeester Van Hartskamp aan het woord.
• Burgemeester Van Hartskamp aan het woord. Foto: Elvira Schenk

Burgemeester Montfoort blikt terug op 2022

montfoort/linschoten • Burgemeester Petra van Hartskamp hield tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Montfoort haar jaarlijkse nieuwjaarstoespraak. In ’t Kruispunt in Linschoten werd iedereen met een handdruk en de beste wensen ontvangen.

De toespraak begon met een warm welkom voor de nieuwe inwoners van de gemeente, waaronder de mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne. In haar toespraak sprak ze over de hoogtepunten van het afgelopen jaar, zoals de horeca die na vele maanden sluiting goede zaken had gedaan in de warme zomer en de evenementen met vele bezoekers en de vrijwilligers die dit mogelijk maken. Ze sprak vol lof over het IJsselfestijn met zijn diverse muziekstijlen en het Fiets ‘m d’r in. “De organisatie was geweldig en het weer kon niet beter.”

Het Kindcentrum Montfoort kwam ook voorbij. “De bouw heeft jaren op zich laten wachten. Het licht is op groen. De contouren zijn duidelijk zichtbaar.” De burgemeester complimenteerde de vrijwilligers die betrokken zijn bij Dorpshuis de Vaart. De gemoederen kunnen over beide onderwerpen hoog oplopen. “Iedereen mag kritisch zijn en zijn mening geven. Laten we dit doen door naast elkaar te staan in plaats van tegenover elkaar, met begrip voor elkaars standpunt”

Het plaatsen van de gedenktekens van de Britse Stirling bommenwerpers op Blokland en Mastwijk maakte op haar een onuitwisbare indruk. ''Vrijheid is niet vanzelfsprekend.” Ze wees daarbij ook op de oorlog in Oekraïne.

De burgemeester sprak ook over de moeilijke tijd voor de agrariërs, het tekort aan huizen, de klimaatverandering en de inflatie. "Voor degene die dit direct in de portemonnee treft, weet de gemeente te vinden. Vraag hulp als het nodig is.”

Ze sloot af met: "We hebben een prachtige gemeente. Een heel gezond en gelukkig nieuwjaar!”