• Ton van den Heuve en Cengiz Tunc zijn de nieuwe eigenaren van Sportcafé Poortdijk.
• Ton van den Heuve en Cengiz Tunc zijn de nieuwe eigenaren van Sportcafé Poortdijk. Foto: Linda de Kort

Nieuw leven in Sportcafé Poortdijk

ijsselstein • Beide mannen zijn zelf fervent biljarter en hebben ruime ervaring in de (sport)horeca. Ze hebben er zin in. “Hier in Sportcafé Poortdijk kan iedereen gezellig komen biljarten, darten, kaarten of een drankje komen drinken.”

Naast de eigen liefde voor het biljarten vonden Cengiz en Ton allebei het erg belangrijk dat voor IJsselstein het sportcafé behouden zou blijven. “Mensen biljarten en darten heel graag in hun eigen woonplaats”, lacht Ton. “Het zou gewoon jammer zijn als dit café niet langer zou kunnen bestaan”, vult Cengiz aan. “De sociale functie is voor ons heel belangrijk. Biljarten is meer dan alleen een spelletje; het is bewegen en je moet echt je koppie erbij gebruiken. En zeker voor de vaak wat oudere doelgroep is het heel erg prettig als ze in de buurt deze sport kunnen beoefenen.”

Verkocht

Lang hoefden de mannen dan ook niet na te denken toen de vorige eigenaar aangaf te willen stoppen. “Tijdens een praatje met de vorige eigenaar zei ik binnen een paar minuten ‘verkocht’ en zaten we heel snel om tafel”, lacht Cengiz. Bovendien runnen Ton en Cengiz samen al jaren een biljart- en dartcentrum in Nieuwegein, waardoor ze met de nodige ervaring het sportcafé in stand kunnen houden.

Gezellige bruine kroeg 

“We hebben wel wat veranderingen uitgevoerd zoals stoelen en een 30 jaar oude koelkast vervangen, maar we hebben heel bewust de sfeer van een gezellige bruine kroeg gehandhaafd”, legt Ton uit. Samen met een enthousiast team van vrijwilligers is het café zes dagen per week open. “We doen het echt samen. In overleg met de huidige verenigingen bekijken we steeds weer alle mogelijkheden.”

Het enthousiasme is duidelijk merkbaar. “Laatst was ik ziek. Niet alleen de vrijwilligers staan dan klaar, maar ook de klanten zelf zeiden ‘ga toch lekker naar huis, wij runnen het hier vanavond wel’. Hoe mooi is dat”, vertelt Cengiz. 

Het sportcafé is de thuisbasis voor biljartvereniging BV Poortdijk. Op twee biljarts kan op wedstrijdniveau gespeeld worden. “Elke avond is er wel een partij en daarnaast organiseren wij ook onderlinge toernooien. Zoals bijvoorbeeld het toernooi Coupe De Haar. Dit wordt tot in de puntjes georganiseerd door Gert Zweserijn en Hans van der Weiden en is al jaren een groot succes.” Daarnaast speelt ook de vereniging Rappel in het sportcafé.
Naast het biljarten zijn er ook twee dartbanen waar wedstrijden op gespeeld worden. “Eens in de maand organiseren wij op zaterdag een open darttoernooi: Poortdijk – Ranking. Dit is een gezellig, druk bezocht toernooi waar het prijzengeld tot wel 1.500 euro kan oplopen.”

Maar ook niet-leden zijn van harte welkom in het sportcafé. Bovendien kunnen mensen er ook voor feesten en partijen terecht. De nieuwe eigenaren zijn er helemaal klaar voor. ''Sterker nog, we hopen in de toekomst nog langer open te kunnen zijn, waardoor heel veel IJsselsteiners hier heel wat gezellige uren kunnen doorbrengen.”

Linda de Kort