Statenleden ervaren steeds meer druk

regio • Driekwart van de Utrechtse politici in Provinciale Staten zijn 'redelijk tot zeer blij' met wat ze de afgelopen periode hebben bereikt. Maar veel Statenleden vinden de werkdruk te hoog. Gemiddeld is een Statenlid twintig uur per week kwijt aan de provincie. Dat blijkt uit een rondvraag van RTV Utrecht en de NOS aan de vooravond van de statenverkiezingen op 15 maart.

"Ik heb grote slagen gemaakt op het klimaatbeleid. Daar ben ik best trots op", zegt D66-fractievoorzitter Marc de Droog. "Ik heb voor elkaar gekregen dat het voor de provincie een officieel doel is geworden om klimaatneutraal te worden en dat daar ook structureel geld voor is." Andere Statenleden noemen hun werk voor het faunabeheer, de strijd tegen de verbreding van A27 en het behoud van jaag- en kerkpaden als voorbeeld. Oppositieleden zeggen daarentegen vaker dat zij het lastig vonden om iets toe te voegen: "Het coalitieakkoord was zo dichtgetimmerd dat er alleen kruimels waren om wat aan te passen."
Statenleden noemen de werkdruk met afstand het vaakst als negatief aspect. Een aantal van hen stelt zich zelfs daarom niet meer herkiesbaar, zoals D66'er De Droog na twee periodes. Als fractievoorzitter was hij 30 tot 35 uur per week kwijt aan de provincie. Hij hekelt voornamelijk de overvolle agenda. "Wij moeten van heel veel dingen wat vinden.''
Een vijfde zegt te maken te hebben gehad met bedreiging of intimidatie, vaak via sociale media of per mail. "Wij hebben vanwege bedreigingen wel eens moties niet ingediend, omdat er zoveel druk op ons werd gezet dat niet te doen 'vanwege de boeren", schrijft een Statenlid. Driekwart is het eens met de stelling dat de provincie een ondergewaardeerde bestuurslaag is. Ondanks de werkdruk vinden veel respondenten dat de provincie meer grote grensoverschrijdende gemeentelijke taken zou kunnen overnemen. En 35 procent vindt dat ook het werk van waterschappen kan worden gedaan door de provincie.