• Dorpstraat 45a in Linschoten in de jaren '30, waar van 1888 tot 1963 brood werd gebakken.
• Dorpstraat 45a in Linschoten in de jaren '30, waar van 1888 tot 1963 brood werd gebakken. Foto: Archief VOL

Generaties bakkers in de etalage

linschoten •  Het team van de historisch-toeristische winkel De Ballensnoeperij van Vereniging Oud-Linschoten (VOL) heeft in de etalage van de winkel aan de Dorpstraat 45a een bakkersexpositie ingericht die elke dag van de week tot 21.00 uur bekeken kan worden. Leuke bijkomstigheid: in het pand zelf was ook een bakkerij gevestigd.  

Te zien zijn onder meer oude gebruiksvoorwerpen van bakker Teun Boot, sinds 1908 broodbakker op het adres Dorpstraat 25 en van bakker Jan P. Verweij Dzn., sinds 1948 eigenaar van dezelfde bakkerij. Ze zijn door de huidige echte bakker Harry Verweij keurig bewaard voor toekomstige Linschotense generaties.

Bij de Vereniging Oud-Linschoten was al eerder plaatselijk erfgoed afgegeven, waaronder een meelzeef en diverse bakvormpjes die afkomstig zijn uit de bakkerij van Arie en Jan Boot, die na het overlijden in 1969 van bakker Jan Boot de winkeldeuren voorgoed sloot. Tijdens het etaleren van voorwerpen en beeldmateriaal werd spontaan een gebruikte ‘schieter’ van mogelijk Arie en Jan Boot aan de tentoonstelling toegevoegd. Het voorwerp aan een lange steel is in een bakkerij een van de oudste gereedschappen om brood in een verwarmde oven te schuiven - ofwel te ‘schieten’ - en het er op een veilige manier weer uit te halen.

Tijdens een speurtocht naar historische informatie over de plaatselijke bakkers in archieven bleek dat van de vijf bakkerszonen uit het allereerste in Linschoten (1808) neergestreken bakkersgezin Boot op Dorpstraat 25, maar liefst vier nakomelingen het bakkers vak ambieerden. Zij bleven in het dorp.  Een van hen werd toch klompenmaker en timmerman en vertrok na zijn huwelijk naar Woerden. 

Ondertussen werd bekend gemaakt dat op de Woerdense Rijnkade de inmiddels oude bakkerswinkel van Casper Boot Hzn. zou worden ontmanteld. Ook een afvaardiging uit Linschoten was vertegenwoordigd. Uit archiefonderzoek bleek dat er familiebanden waren met de Linschotense broodbakkersfamilie Boot. In de oude bakkerij werd ook nog een onopvallend uit circa 1800 bewaard ijzer aangetroffen, waarmee lang geleden de Linschoter warme bollen werden geplet. De ‘Linschoter kermis', zo wordt de jaarlijkse warme bollentraditie nog steeds genoemd, werd in maart 2020 toegevoegd aan de lijst Nationaal Immaterieel Erfgoed.

De in 1993 uitgesproken wens van de in 2000 overleden bakker Casper Boot om voor dit pletijzer een passende plaats te vinden kon nu worden ingewilligd. In december werd het stukje Linschotens cultureel erfgoed, na ruim twee eeuwen in Woerden te hebben gelegen, door de kinderen van Casper Boot overhandigd aan de Linschotense historische vereniging.

Janneke Severs-Hilgeman