• Jan van Veen houdt de laatste weken uitverkoop.
• Jan van Veen houdt de laatste weken uitverkoop. Foto: Wim Kroone

Jan van Veen stopt met zijn rijdende winkel

Algemeen

POLSBROEK • De inwoners van Polsbroek en Polsbroekerdam kunnen vanaf 28 januari voor hun dagelijkse boodschappen niet meer terecht in de rijdende winkel van Jan van Veen. De ondernemer uit Zoetermeer stopt na elf jaar met zijn handel.

De energieprijzen rijzen de pan uit en de producten worden steeds duurder. De rijdende winkel vertoont mankementen. De klandizie is nog goed, maar Jan van Veen verwacht niet dat het zo blijft. ‘’Ik heb alle jaren na het overnemen van de wijk van Cees Kok in 2012 een goede boterham kunnen verdienen,” vertelt de 67-jarige in een loods op het Lopikse MOB-complex, waar hij zijn wagen stalt. ‘’Naast alle oplopende kosten gaat de huur met 14,9% omhoog. Als ik alles moet doorberekenen, dan is het boodschappen doen in mijn rijdende winkel niet meer aantrekkelijk. Sinds kort krijg ik AOW, maar nog geen pensioen. Dat heb ik uitgesteld, omdat ik dit werk nog minimaal vijf jaar had willen doen.”

Op zijn achtste verrichtte Van Veen al hand- en spandiensten voor een melkboer. Van zijn ouders moest hij eerst een ambacht leren. Na een aantal jaren te hebben gewerkt op een kuiperij in Aarlanderveen ging hij toch aan de slag als melkboer. Eerst in loondienst en later als zelfstandige. Met zijn weelderige haardos en klantvriendelijk gedrag was hij overal een gewaardeerde verschijning. ‘’Het contact met de mensen zal ik gaan missen”, vervolgt de zzp’er berustend. ‘’Van de week heb ik mijn klanten ingelicht. Zij kunnen mijn beslissing begrijpen. In al die jaren heb ik verschrikkelijk leuke dingen meegemaakt. Het verschijnen als Sinterklaas op een bruiloft midden in de zomer, terwijl de fanfare sinterklaasliedjes speelde, was een van de hoogtepunten. 25 jaar later werd ik teruggevraagd als goedheiligman voor het zilveren huwelijksfeest.’’

De laatste weken houdt hij uitverkoop. ‘’Mijn rijdende winkel staat te koop. Voor de afhandeling heb ik tijd zat. Nadat ik de huur opzegde van de loods, hoorde ik van de beheerder van het complex, dat ik nog voor het hele jaar de huur moet betalen.”
Navraag bij het bedrijf, dat het MOB-complex exploiteert, geeft een ander verhaal. ‘’Jan van Veen heeft te laat opgezegd en zit vast aan het jaarcontract,” aldus Nico Beekman, ‘’maar de loodsen zijn gewild en we hebben al iemand, die graag op zijn locatie wil. Als Van Veen de loods leeg oplevert, is hij van zijn verplichtingen af.” ‘’Dat is mooi,” reageert Van Veen. ‘’Het zal 1 maart worden.’’

Zijn vrouw zal blij zijn, zegt Jan van Veen, want er is thuis nog genoeg te doen. ‘’Ik heb haar beloofd alle klussen in en rondom ons huis, zoals het schilderwerk, eindelijk eens af te maken. Ik heb aan veel verbouwingen meegeholpen, maar dat was altijd voor anderen. Nu is de tijd aangebroken om aan onszelf te denken.”

Wim Kroone