• Michel Kuijf voor de nu nog lege schappen.
• Michel Kuijf voor de nu nog lege schappen. Foto: Elvira Schenk

Michel Kuijf nieuwe bakker in Montfoort

Algemeen

MONTFOORT • Twee jaar geleden sloot Christine van Rooijen haar bakkerij met de wens dat er een nieuwe bakker zou komen in Montfoort. Bakkerij Aelbers kwam, maar ging ook dicht. De nieuwe bakker heet Michel Kuijf. Met zijn vrouw Evelien huurt de bakkerij van Christine van Rooijen. Michel gaat ‘aan de bak’ en zijn vrouw neemt de honneurs waar in de winkel.

Geboren en getogen Montfoorter Michel Kuijf, bakker in hart en nieren, is een bekende. Als 13-jarig jongetje hielp hij al in de bakkerij van Van Rooijen. Na de bakkersopleiding was hij werkzaam in IJsselstein en tot voor kort werkte hij in Bergambacht. “Elke dag heen en weer, op een gegeven moment word je dat zat. Het balletje is toen iets sneller gaan rollen. Ik kon de bakkerij huren van Christine, ik kreeg de gun factor zeg maar. Nu hoop ik een lekkere boterham te kunnen verdienen, het liefst met een beetje beleg”, glimlacht Michel.

Hij vindt het heerlijk om met zijn handen te werken. “Van nul naar een mooi product. Het is elke dag anders. De oogst die zorgt voor de bloem die ik gebruik is ook elke keer anders. Als het weer regenachtig is of als het warm is, het maakt verschil. De bloem gedraagt zich elke dag op een andere manier en dan moet je aanpassingen doen. Een beetje meer water, een beetje meer bloem om toch dat ene mooie product te krijgen.”
Michel gaat weer bakken in de bakkerij aan de Hoogstraat. Daar is nog wel wat verbouwing voor nodig. Samen met zijn vader heeft hij de wanden opnieuw bekleed. De oude oven wordt vervangen door een praktische oven waar je een kar met vijftien platen brood zo in kunt rijden. “We pakken alles meteen aan, nu is alles leeg, nu kan het”, vertelt Michel.
Michel en Evelien gaan vijf dagen in de week vroeg open. “Dan kun je je croissantje lekker warm en vers uit de oven halen. … tsja dat is pas echt lekker.”

De bakkerij gaat eind januari open. “Met een leuke openingsactie”, zegt Michel. De actie en de exacte datum blijven nog een verrassing.