• Kerstbomen inleveren bij De Vaart in Linschoten.
• Kerstbomen inleveren bij De Vaart in Linschoten. Foto: Elvira Schenk

Honderden kerstbomen versnipperd

Algemeen

MONTFOORT / LINSCHOTEN • Kinderen in Montfoort en Linschoten hebben zaterdag hun ingezamelde kerstbomen kunnen inleveren in ruil voor een extra zakcentje. De kinderen kwamen alleen of samen met hun ouders naar de tractor met de versnipperaar.

De kerstbomen werden aangevoerd op karretjes, of achter de fiets of de skelter gebonden met een dik touw. Anouk bond de kerstboom aan haar elektrische step. Haar ouders vonden het niet zo’n verstandig idee, maar Anouk dacht daar anders over, want het ging wel lekker snel. Ze is al de hele week bezig geweest met het verzamelen van kerstbomen. “Deze lag er al een hele week. Niemand nam hem mee. Toen heb ik hem maar meegenomen want hij was zo zielig.” Haar vader heeft de kerstboom in zijn hand: een stammetje met afgeknipte takken.

Kylian en Yves hebben wel elf bomen opgehaald. Ze zijn met name in de avond ervoor verzameld. “Ik ben wel eerder aan de deur geweest, maar iedereen had zijn kerstboom nog staan. Toen ben ik gisterenavond met een vriend door de wijk gegaan en vond ik heel veel kerstbomen”, vertelt Kylian. Veel mensen doen hun kerstboom pas op 6 januari de deur uit. Dan is het Driekoningen, de dag dat de drie wijzen uit het Oosten het kindje Jezus bezoeken. Het symboliseert het einde van de kerstperiode.

Niet alle kerstbomen verdwijnen in de versnipperaar. Een aantal ligt met kluit te wachten op meneer De Werf. Hij heeft gevraagd of ze deze apart willen leggen. Sommige wacht dan toch het lot van de versnipperaar. “Het is belangrijk dat de boom het toppie nog heeft. Als die eraf is groeit hij niet meer. Ze komen eerst in een grote pot en dan zet ik ze in het voorjaar in de volle grond. Als ze het dan alsnog niet overleven komen ze op een andere plek terecht, de gemeentewerf.”

Duurzaam Montfoort heeft in totaal 434 kerstbomen versnipperd, waarvan 262 in Montfoort en 172 in Linschoten. De snippers worden verwerkt tot bodemverbeteraar en bodembedekker.