• Tom en Lucienne zetten zich graag in voor de Nierstichting.
• Tom en Lucienne zetten zich graag in voor de Nierstichting. Foto: Linda de Kort

Werk Nierstichting van levensbelang

montfoort • “Ik werd een keer gebeld of ik interesse had en ik dacht 'waarom niet'.” Voor Lucienne Jankovits was het vanzelfsprekend dat ze als coördinator de collecte voor de Nierstichting in Montfoort zou organiseren. Na bijna tien jaar neemt ze afscheid.

Samen met Tom Oostrom, directeur van Nierstichting, blikt Lucienne terug. “In het begin vond ik het gewoon mooi werk. Maar in de loop der tijd besefte ik hoe ingrijpend nierproblemen zijn. Ik zag het bij mijn schoonmoeder, een ander wijkhoofd, de ex-vrouw van mijn huidige partner, bij zoveel mensen!” 

Samen met een trouwe groep vrijwilligers organiseerde Lucienne jaren de collecte in Montfoort. “Met een mooi hecht team hebben we dit jaren verzorgd. Met Jan, Aranka, Monique, Lia en Amena hebben we veel geld op kunnen halen”, lacht Lucienne trots. 

Hoe belangrijk dit werk is, kan Tom makkelijk uitleggen. “1 op de 10 mensen in Nederland hebben te maken met nierschade. Helaas merken mensen pas problemen als hun nieren minder dan 30% functioneren. En nieren herstellen nooit meer, dus het is van levensbelang dat nierproblemen op tijd worden geconstateerd.”

Mede door het werk van Lucienne en haar team kan de Nierstichting haar werk doen. Bijvoorbeeld op het gebied van voorlichting. Maar de Nierstichting doet veel meer. “We merkten op een gegeven moment dat er technische mogelijkheden waren om een draagbare kunstnier te ontwikkelen. Dit zou betekenen dat mensen die nu in het ziekenhuis uren aan een dialyse apparaat vastzitten straks thuis of onderweg kunnen dialyseren. En zo vrijheid in hun leven terug krijgen en zich beter voelen. Want nu betekent dialyseren voor nierpatiënten dat ze om de dag naar het ziekenhuis moeten, maar ook dat ze de dag na de dialyse letterlijk uitgewrongen zijn en zich ontzettend beroerd voelen. Tegen de tijd dat je je wat beter voelt, moet je weer naar het ziekenhuis en begint de behandeling weer van voren af aan.”

Het ontwikkelen van een draagbare kunstnier is een kostbaar en langdurig traject. De Nierstichting en haar partners hebben de ontwikkelactiviteiten inmiddels ondergebracht in het bedrijf Nextkidney. “Onlangs is een crowfundingsactie gestart, zodat mensen kunnen investeren in Nextkidney. De teller staat nu al op ruim 2 miljoen euro!”

Lucienne stopt mede met haar werk voor de Nierstichting doordat ze de helft van het jaar in Spanje woont. Ook andere leden van het team hebben aangegeven te willen stoppen. “Amena is bijvoorbeeld 80 jaar en zegt ieder jaar dat dit de laatste keer is. Maar nu is het echt tijd dat andere mensen het stokje gaan overnemen.” Lucienne roept de Montfoorters op zich aan te melden voor de collecte. "Het kost niet heel veel tijd en je doet er veel goeds mee."

Voor meer informatie en aanmelding over de collecte in Montfoort kunt u contact opnemen met Lucienne via luciennejankovits@hotmail.com. Op de site van Oneplanetcrowd leest u meer over Nextkidney.

Linda de Kort