Stap voorwaarts Hollandse IJsselgebied

ijsselstein • De Provincie Utrecht, gemeente IJsselstein en Staatsbosbeheer zetten een stap voorwaarts om de noordwesthoek van IJsselstein, het Hollandse IJsselgebied, opnieuw te inrichten. Het gaat hierbij om 56 hectare groen.

Het gebied tussen de Meerndijk, Nedereindseweg, het Marrepad en de Noord-IJsseldijk moet een aantrekkelijk recreatiegebied worden met bos, open velden en mogelijkheden voor wandelen en fietsen enn ondernemen. Wethouder Edwin Tas: “Wij willen niet alleen onze inwoners maar alle mensen die rond de stad Utrecht wonen meer mogelijkheden bieden om te recreëren. Er ligt een schets op hoofdlijnen voor een inrichting met leerzame functies en ontspannende activiteiten voor vermaak.''
De uitwerking van de schets wordt volgens Tas al in het eerste kwartaal van 2023 met omwonenden en belanghebbenden opgepakt. ''Samen met de Provincie en Staatsbosbeheer kunnen we er een recreatiegebied van maken waar iedereen blij van kan worden.”

Agrariërs 

De provincie Utrecht is, voor het grootste deel, eigenaar van de gronden. Veel van deze grond is nu verpacht aan agrariërs. Met een aantal van hen is afgesproken dat zij kunnen blijven boeren tot dat een herontwikkeling zal starten.

Een deel van het gebied is al ingericht met de aanleg van het Marrepad, een fietsverbinding tussen Marnemoende en de Nedereindseweg, en de uitbreiding van het IJsselsteinse bos. Er is nu nog 56 hectare ruimte om opnieuw in te richten. Ongeveer 40 hectare zal worden gebruikt om in te richten als compensatiebos: een bos met open stroken afgewisseld met natuurvriendelijke oevers en een recreatieve padenstructuur langs en door toekomstig natuurschoon.

Recreatief ondernemerschap

In de schets zijn drie vlekken ter grootte van 16 hectare getekend waar recreatief/educatief ondernemerschap mogelijk is. De vestiging van ondernemers moet een meerwaarde voor bezoekers bieden en zorgt ook voor de noodzakelijke inkomsten voor het toekomstig beheer van het gebied door Staatsbosbeheer. Daarbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld hotel, horeca, landschapscamping, stadsboerderij, out- en indooractiviteiten, speelbos, landmarkt/-winkel en/of visvijver.
Het college van burgemeester en wethouders heeft in haar vergadering van 4 oktober het voorontwerp bestemmingsplan vastgesteld. Dit is nu voorgelegd voor akkoord aan de provincie Utrecht, het hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden, de Veiligheidsregio Utrecht en de GGD regio Utrecht. Het college verwacht in januari het ontwerpbestemmingsplan te kunnen vaststellen. Iedereen die dat wil, kan een zienswijze indienen. Aansluitend starten de gemeente IJsselstein, provincie Utrecht en Staatsbosbeheer gezamenlijk de participatie met aanwonenden en belanghebbenden voor de uitwerking van de nieuwe inrichting van het gebied. In de zomer van 2023 verwacht het college het nieuwe bestemmingsplan aan de gemeenteraad te kunnen voorleggen. De herinrichting moet in 2024 kunnen beginnen.