• Frank van Kippersluis (CDA), Ronald Koehorst (LDIJ) en Feddo Hartenlust (VVD).
• Frank van Kippersluis (CDA), Ronald Koehorst (LDIJ) en Feddo Hartenlust (VVD). Foto: aangeleverd

Raad IJsselstein neemt begroting aan

Algemeen

IJSSELSTEIN • Tijdens de zogenaamde Begrotingsraad is de voorgestelde begroting 2023 door het merendeel van de IJsselsteinse raad aangenomen. In het voorafgaande debat werd uitgebreid ingegaan op verschillende onderwerpen door zowel de coalitie- als de oppositiepartijen.

De coalitiepartijen LDIJ, VVD en CDA vinden dat zij hun ambities terug laten komen in de begroting met onder meer forse investeringen in het versnellen van de woningbouw voor woningen voor IJsselsteiners en door de zorg voor inwoners goed en betaalbaar houden. 

Prestatie op zich
“Vlak na de verkiezingen waren we in de situatie dat de financiën in de toekomst voor IJsselstein reden tot zorg gaf, onder andere vanwege herverdelingen van het gemeentefonds. Dat we nu een begroting hebben kunnen vaststellen waarin we vol ambitie te werk gaan de komende jaren is daarmee een prestatie op zich”, aldus LDIJ-fractievoorzitter Ronald Koehorst. “Veel van de beloftes van voor de verkiezingen hebben we samen met de VVD en het CDA nu kunnen vastleggen voor 2023. Het is deze coalitie gelukt om in onzekere tijden, toch een ambitieuze begroting vast te stellen.”

Tegengeluid
De oppositiepartijen waren echter van mening dat de armoedebestrijding onvoldoende aan bod kwam. Aan de hand van verschillende voorstellen lieten PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 een tegengeluid horen. Een aantal voorstellen werd aangenomen zoals meer geld voor IJsselveld Oost voor verbetering van de leefbaarheid en het in kaart te laten brengen in welke vorm een (lokale) pauzeknop bij schulden in IJsselstein mogelijk zou zijn. Ook andere voorstellen werden aangenomen.

“Ik ben blij dat we een pilot gelijke kansen in het onderwijs gaan doen. En dat de wethouder in gesprek gaat met schoolbesturen om de mogelijkheden van schoollunch en ontbijt onder de aandacht te brengen. Tegelijkertijd baal ik heel erg dat er geen euro extra naar armoedebestrijding gaat. Dat was voor ons de hoofdreden om uiteindelijk toch tegen het voorstel te stemmen. Wij vinden dat niet te verantwoorden in deze tijd”, aldus Marlieke van Schalkwijk, fractievoorzitter van PvdA.

In balans
“Vanuit het college werd aangegeven dat het niet mogelijk was om geld vanuit de stelpost ‘ambtelijke capaciteit op sterkte’ te halen. In ons voorstel zou die stelpost voor 75% in stand blijven, en de wethouder gaf ook al aan dat hij waarschijnlijk niet al het geld nodig gaat hebben. Mocht het toch zo zijn dat we meer geld nodig hebben, dan kan dat via een raadsvoorstel gewoon worden aangevraagd bij de raad. Want wij vinden dus dat het geld echt beter in balans kan worden gebracht”, sluit Van Schalkwijk af.

Ook D66 stemde tegen de begroting. “Vanuit D66 kijk ik echt positief naar de samenwerking en op de plannen die nu zijn aangenomen. Zorgen hebben wij wel over het verschil in perspectief. Wij horen de zorgen van ondernemers en inwoners en het lijkt wel of het college in een andere wereld leeft waar die zorgen allemaal niet spelen. Ik mis het gevoel van urgentie, het gevoel van ‘het is crisis’ en de ambitie om juist lokaal het verschil te maken”, vult D66-fractievoorzitter Joeri Eijzenbach aan.

Voldoende ambitie
Toch is de coalitie overtuigd van voldoende ambitie in de begroting. “De komende jaren extra investeren in de woningbouw is belangrijk om ervoor te zorgen dat de generatie van mijn kinderen straks ook nog in IJsselstein kan blijven wonen. Dat is van belang voor de vitaliteit van onze gemeente en daarmee voor het behouden van ons bruisende stadje zoals we dat vandaag de dag kennen”, stelt VVD-fractievoorzitter Feddo Hartenlust. Koehorst vult aan: “Het is dan ook belangrijk dat we vooral gaan bouwen voor onze eigen inwoners’’.

Voor Frank van Kippersluis (fractievoorzitter van CDA) is het ook van belang dat de inwoners van goede zorg kunnen worden voorzien. “In deze begroting halen we de taakstelling van het sociaal domein af, zodat we de goede zorg kunnen leveren aan de inwoners die dat nodig hebben’’, sluit Van Kippersluis af.