Dirk de Jong met zijn boek.
Dirk de Jong met zijn boek. Foto: Linda de Kort

Boek vol IJsselsteinse herinneringen

Algemeen

IJSSELSTEIN • Dirk de Jong vertelt de verhalen uit zijn jeugd of ze gisteren gebeurd zijn. Over Julianawijk, over een roofoverval van een zak koekjes, over zijn vriendschappen met jongens die tot op de dag van vandaag nog bestaan. Vanaf deze week ligt Dirk’s boek in de boekwinkel waarin hij de mooiste verhalen optekenden.

“Dit is mijn vierde boek. Maar de verhalen in dit boek zaten al zolang in mijn hoofd. In gesprekken met vrienden en familie kwamen ze ook steeds weer terug. Dus ik ben er een jaar geleden maar eens voor gaan zitten’, vertelt Dirk.

Het resultaat is een boek met heel veel herkenbare verhalen voor en over de IJsselsteiners. En naast foto’s uit privé bezit dankzij de Historische Kring IJsselstein aangevuld met heel veel beeldmateriaal.

Op een foto staat Dirk met zijn vrienden van vroeger met bloemen in hun handen. “Er kwamen vroeger nogal wat Duitsers naar IJsselstein. Die waren eigenlijk op zoek naar het Limburgse Ysselsteyn voor de Duitse militaire begraafplaats. Maar per ongeluk kwamen ze hier terecht. Terwijl zij in café de Strik iets aan het drinken waren, hebben ik en mijn vrienden de bloemenkransen van hun auto’s gehaald. Wij waren van net van na de oorlog hé. De fotograaf Van Eijk vond dit zo grappig dat hij ons op de foto zette”, lacht Dirk. “In het boek fiets ik langs de plekken uit mijn jeugd. Via die plekken vertel ik de verhalen zoals ik ze me herinner.”

Het boek ‘Fietsen door het IJsselstein van onze jeugd’ is te koop bij Libris Boekhandel Logica voor 22,50 euro.