Theo Peters die de PR voor dit concert verzorgde en orkestleider Herman Engelbertinck.
Theo Peters die de PR voor dit concert verzorgde en orkestleider Herman Engelbertinck. Foto: Paul van den Dungen

Blaasmuziek van Wereldklasse

Algemeen

IJSSELSTEIN • Zondagmiddag 20 november geven Herman Engelbertinck en zijn Egerländer Musikanten in het Fulcotheater in IJsselstein hun jubileumconcert. Op zich bijzonder, omdat het orkest vooral optredens verzorgt in het zuidelijke en oostelijke deel van ons land. De gastvrijheid van het Fulcotheater heeft ertoe bijgedragen dat het jubilerende orkest komt optreden. Het is 25 jaar geleden dat Herman Engelbertinck zijn eigen orkest begon en dat wil hij graag met zijn muzikanten met het publiek vieren. Zowel de Woerdense Theo Peters, die voor dit optreden de PR verzorgt, als Herman Engelbertinck vertellen hun verhaal.

Er zijn in Nederland veel liefhebbers van de Duits-Tsjechische blaasmuziek, waarmee Ernst Mosch und seine Original Egerländer Musikanten wereldberoemd werd. Theo Peters: “Herman Engelbertinck was 26 jaar lang vast lid van het orkest van Ernst Mosch en op meer dan 60 miljoen verkochte platen is hij als baritonnist te horen. Als geen ander weet hij hoe de geliefde Böhmische blaasmuziek hoort te klinken. Zijn orkest bestaat uit (beroeps) muzikanten die hun sporen in de muziekwereld hebben verdiend. Zij zijn afkomstig uit alle delen van het land, maar de meeste speelden in blaasorkesten in het oosten en zuiden van Nederland. De leden hebben allemaal warme herinneringen aan de muziekverenigingen in de plaatsen waar zij met deze muziek opgroeiden. Een telefoontje van Herman is meestal voldoende om hen bij elkaar te brengen. Daar wordt niet lang over nagedacht en het antwoord is meestal een volmondig ‘ja‘.”

Ondanks hun drukke agenda’s komen zij naar IJsselstein om op het hoogst denkbare niveau niet alleen maar polka’s, marsen en walsen, maar ook andere parels uit de blaasmuziek te spelen. Een muziekgenre waar veel liefhebbers graag naar willen luisteren. Niet iedereen geeft dat openlijk toe, maar voor velen is het een guilty pleasure. Daar hoeft niemand zich voor te schamen.

Herman Engelbertinck met zijn duidelijk oostelijke tongval: “Het repertoire bestaat uit veel muziek van Ernst Mosch met daarnaast veel klassiekers. Deze worden afgewisseld met nieuwe unieke werken speciaal voor dit orkest geschreven. Diverse solisten uit eigen gelederen treden regelmatig voor het voetlicht. Enkele vaste gezichten van het orkest zijn beroemdheden op zich. Zo is Holger Müller een autoriteit op het gebied van slagwerk. In Duitsland wordt hij regelmatig als gastspeler gevraagd. Ook Edi Sagert en Markus Privat zijn beide ‘Mosch’-collega’s van Herman en komen speciaal voor dit jubileumconcert naar Nederland. Markus is solotrompettist bij het Landespolizeiorchester Rheinland-Pfalz en Edi is zijn collega. Hij leidde het oudste Egerländer orkest van Duitsland: Die Original Kapelle Egerland. Ook is hij een succesvol componist. Op 20 november zullen een paar van zijn werken worden gespeeld. Jeroen Schippers is solo trompettist van de Marinierskapel der Koninklijke Marine en docent aan het Rotterdamse Codart Conservatorium. Op zijn uitnodiging gaf ik aan het Rotterdams conservatorium een workshop Egerländer speelstijl. Ook Marc Busscher speelt als freelancer in diverse grote Nederlandse orkesten en is hij naast muzikant, de muzikaal leider van de succesvolle 7-mans formatie ‘Woerden 7’. In mijn orkest is hij al jaren de vaste trompettist.”

Een optreden van Herman Engelbertinck u.s. Egerländer Musikanten betekent blaasmuziek van de bovenste plank. Kwaliteit staat altijd op de eerste plaats. Daarom speelt het orkest bij voorkeur in theaters of concertzalen waar hun toehoorders in alle rust kunt genieten van de prachtige muziek.

Dat wordt zondagmiddag 20 november om 14.30 uur in het Fulcotheater in IJsselstein een muzikaal spektakel door een fenomenaal orkest waar de liefhebbers zich kunnen laven aan een hoog muzikaal gehalte, dat volop genieten garandeert. Zorg dat dit voorlopig eenmalige optreden niet aan u voorbij gaat en bestel uw kaarten via www.fulcotheater.nl of telefonisch via 030-6884230.