Begrotingsraad in teken hoge inflatie

montfoort • Tijdens de Begrotingsraad heeft de Montfoortse raad maandagavond unaniem ingestemd met de begroting 2022 en meerjarenraming 2024 – 2026. Wel stond de behandeling van de begroting in het teken van de huidige ontwikkelingen zoals de energieprijzen en hoge inflatie waardoor inwoners worden getroffen.

Progressief Akkoord (PAK) en Inwonersbelangen Montfoort Linschoten kwamen met een voorstel om verenigingen actief te ondersteunen die in de problemen komen door de hoge energieprijzen. PAK voegde daar een tweede voorstel aan toe om actief verborgen armoede in kaart te brengen om ook daar  verdere hulp in te kunnen bieden. Beide voorstellen konden op veel sympathie rekenen.
Wethouder Van Dalen lichtte toe dat het college het armoedeprobleem hoog op de agenda heeft staan. “Op dit moment is het college volop in gesprek met verenigingen om problemen te signaleren en op te lossen. Ook op het gebied van verborgen armoede zijn we zeer actief.” Van Dalen gaf aan de raad snel een overzicht hiervan te kunnen geven. De toezeggingen van de wethouder waren voor PAK voldoende om de voorstellen in te trekken en de toekomstige plannen af te wachten. “We hopen dat de wethouder het goede werk voorzet en wachten dit met grote belangstelling af”, aldus PAK-fractievoorzitter Ilse van der Horst.

Fractievoorzitter Verkaik van Inwonersbelangen Montfoort Linschoten diende twee amendementen in om de verhoging van de afvalstoffen en rioolheffing en de OZB-verhoging te laten vervallen. Verschillende partijen reageerden dat deze plannen te algemeen waren en dat het van groter belang is specifieke doelgroepen te ondersteunen. “We moeten het juiste evenwicht vinden en voorzieningen treffen voor mensen die in de problemen komen en dit voorstel is daarin te algemeen”, aldus SGP- fractievoorzitter Timmerarends. “Sympathiek plan, maar op dit moment kunnen we deze opbrengsten niet missen”, voegde VVD-fractievoorzitter Andriessen toe. 

Na toelichting van wethouder Van Wikselaar concludeerde de raad dat deze regelingen te generiek waren en te hoge kosten met zich mee zouden brengen en stemde tegen de voorstellen. Ook de motie van Inwonersbelangen Montfoort Linschoten om de inkomensgrens voor de energietoeslag te verruimen van 120% naar 140% van de bijstandsnorm werd om deze reden niet aangenomen.

Zowel het college als de raad gaven aan de komende tijd veel aandacht te houden voor de financiële situatie van de gemeente en haar inwoners.

Linda de Kort