IJsselsteinse roulette 2

Ik had in mijn vorige column uitleg beloofd over een IJsselsteinse variant van de 'Russische Roulette'. Misschien weet u niet wat een Russische Roulette is. Het was in het Tsarentijdperk en ook nog daarna een populair spelletje onder Russische officieren na het nuttigen van vele flessen wodka. Wie een revolver bezit, kan het thuis zelf proberen. Maar neem dan een losse flodder! 
Je doet één patroon in het magazijn van de revolver, geeft er een ferme draai aan, richt de loop op je hoofd en haalt de trekker over. Kans van vijf zesde dat je het overleeft. De winnaar krijgt een fles wodka. De verliezer ook, maar die fles wordt leeggedronken door de overlevenden. Met een pistool moet je dit níet proberen, want slechts één patroon in het magazijn is al fataal.

Toegegeven, het is een sterk verhaal, maar wél symbolisch voor de onverschilligheid bij het Russische leger tegenover mensenlevens, iets waar die Kremlin-gremlin momenteel graag misbruik van maakt. Wat haat ik die vent, zeker nu de door hem veroorzaakte energiecrisis bakkerij Aelbers heeft gesloopt. IJsselstein zal nooit meer hetzelfde zijn.

Maar ter zake: hoe werkt de IJsselsteinse roulette? Heel simpel: rijd de parkeergarage Overtoom binnen, wacht vier minuten (anders betaal je twee euro), stop je kaartje in de automaat en verscheur het als het eruit komt. 

Nú wordt het spannend: je rijdt naar de uitgang en dan… als je geluk hebt gaat de slagboom omhoog zonder kaartje in de gleuf. Maar als je kenteken niet goed leesbaar was of de scanner niet werkte, tja.. dán ben je de pineut. Succes!