• Montfoorter Piet de Jong na zijn aanrijding met een paaltje op het fietspad in Woerden.
• Montfoorter Piet de Jong na zijn aanrijding met een paaltje op het fietspad in Woerden. Foto: Paul van den Dungen

Bestrijder paaltjes op fietspaden nu zelf slachtoffer

Algemeen

MONTFOORT • Scootmobieler Piet de Jong strijdt al lange tijd voor het verwijderen van paaltjes die midden op fietspaden staan. Nu kwam hij ook zelf ten val.

Het is zondagmorgen als Piet de Jong (86) uit Montfoort met zijn scootmobiel onderweg is naar zijn dochter in Woerden. Op de Van der Valk Boumanlaan gaat het mis. Aan het einde van het fietspad staat in het midden een rood-wit paaltje om auto’s te weren. Er rijden meer fietsers over het fietspad, maar Piet ziet op dat moment het paaltje over het hoofd.

Zijn scootmobiel kantelt, Piet valt er uit en krijgt een deel van de scootmobiel over zich heen. “Ik rijd al zo’n 17 jaar scootmobiel, maar dit is mij nog niet eerder overkomen. Terwijl ik daar lag schoten mensen mij te hulp, onder andere een verpleegkundige. Ik had een flinke hoofdwond. Het bloed gutste daar uit waardoor het leek of ik een wond aan de achterzijde van mijn hoofd had. Na zo’n 20 minuten verscheen er een ambulance. Nadat het personeel mij had nagekeken besloten zij mij toch mee te nemen naar het UMC Utrecht. Behalve een hoofdwond had ik schaafwonden aan mijn knie en elleboog en ook een flinke ontvelling van mijn rechterduim. Met een tetanusprik en het dichtplakken van de hoofdwond kon ik later weer naar huis. Na een nachtje slapen heb ik gemerkt dat ik nu wel wat stijver ben geworden.”

Piet strijdt al lange tijd voor het verwijderen van dit soort paaltjes die midden op fietspaden staan. Ze staan letterlijk en figuurlijk in de weg. Op meer plaatsen leiden ze inmiddels tot acties. “Als ze dit soort fietspaden niet breder dan 1.40 meter maken dan hoeft er helemaal geen paaltje te staan, want ze zijn te smal voor auto’s.”

Dat geldt niet alleen voor Woerden, maar ook in Montfoort. Hij heeft al eens met wethouder Rob Jonkers gesproken en met de ambtenaar Verkeerszaken, maar dat heeft nog niets opgeleverd. Piet heeft inmiddels stickers besteld met de tekst ‘Deze paal staat in de weg’ om de paaltjes mee te beplakken.

Een van de mentoren op het Kalsbeek College kwam Piets ongeval ter ore. Hij sprak erover tijdens de les. Hij was verbaasd dat zijn leerlingen het probleem direct herkenden. Allerlei verhalen van ongelukjes en bijna ongelukjes kwamen los. Ook de leerlingen hebben nu stickers besteld. Ze wisten al waar ze die in Woerden gingen plakken.