Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Montfoortse molen De Valk gaat weer draaien

Algemeen

MONTFOORT • Tijdens een informatiebijeenkomst van Stichting Het Utrechts Landschap is de Montfoortse molen De Valk aangewezen om als eerste gerepareerd te worden. De molen krijgt zelfs volledig nieuwe roeden en zal medio 2023 weer in bedrijf zijn. De Valk was een van de veertien molens van Stichting De Utrechtse Molen die moeste worden stilgezet vanwege technische gebreken.

Eerste molenaar Henk Visser is duidelijk over de reden. “We hebben als Montfoort en omgeving direct de schouders eronder gezet en ons verenigd om zoveel mogelijk geld bij elkaar te brengen. Bedrijfsleven, donateurs, vrijwilligers en omwonenden hebben op allerlei manieren laten blijken hoe belangrijk een draaiende molen voor ze is. We zijn goed bezig, maar hebben ons streefdoel van 25.000 euro nog niet gerealiseerd. In die zin is iedere euro nog steeds heel erg welkom. Maar de actie en de steun die we hebben gekregen, is naar het Utrechts Landschap een overduidelijk signaal geweest dat wij niet gaan zitten wachten, maar in actie komen om te helpen en de reparatie te realiseren.”

Baken van saamhorigheid

Visser is dankbaar dat De Valk al aan de beurt is. ‘’Maar ook dat we konden laten zien hoe groot de saamhorigheid is in Montfoort. De Valk zal daar de komende tientallen jaren het bewijs van zijn door zoveel mogelijk te draaien als baken van een sterke lokale gemeenschap. Bij allerlei momenten speelt de molen een rol. Jaarlijks komt de carnavalsvereniging langs, met Koningsdag is de molen prachtig versierd en aan het einde van het jaar is de molen met kerstverlichting een sieraad op de stadswal.’’

Ook in de lokale economie vervult de molen een rol. De Valk staat midden in het project ‘Van akker naar bakker’ door het graan van boer Aantjes uit de Lopikerwaard te malen en te leveren aan onder meer de eigen molenwinkel en bakkerij Van Eekeren in Utrecht, die er een Utrechts molenbrood van bakt.