• Ook het Repair Café van Duurzaam Lopikerwaard draagt bij aan verduurzaming.
• Ook het Repair Café van Duurzaam Lopikerwaard draagt bij aan verduurzaming. Foto: Wim Kroone

Focus in Lopik op energiebesparing

Algemeen

LOPIK • Zolang uitgebreide zonnevelden en grote windmolens uitblijven richt Duurzaam Lopikerwaard zich op het besparen van energie

Stedin is netbeheerder in het grootste deel van Zuid-Holland en de provincies Utrecht en Zeeland en zorgt ervoor dat ruim 2,3 miljoen huishoudens en zakelijke klanten over energie beschikken om te wonen, werken en ondernemen. Een studie wijst echter uit dat het nog zeker tot 2030 kan duren, voordat gemeentes ‘grote stappen’ gaan maken.

‘’Tot die tijd zullen er in de gemeente Lopik geen grootschalige projecten zijn,” vertelt stichtingsvoorzitter Dick Nederend tijdens een bijeenkomst in zijn verduurzaamde woning met vertegenwoordigers van de gemeente Lopik en de schrijvende pers. ‘’Wij gaan ons de komende jaren dan ook vooral richten op het besparen van energie. Dankzij subsidies van de gemeente Lopik kunnen we de inwoners allerlei energiebesparende mogelijkheden aanbieden.’’

‘’Energieambassadeurs speuren in woningen met een warmtecamera warmteverliezen op. Waar nodig kan de bewoner isolatiemateriaal aanbrengen. Via cadeaubonnen hebben honderden huishoudens energiebesparende artikelen, zoals ledlampen, radiatorfolie en kierafdichtingen aangeschaft.”

Repair Café

Duurzaam Lopik is op meerdere fronten actief. Het Repair Café maakt mensen blij door voor hen huishoudelijke apparaten en kleding te repareren. Andries van der Plas startte begin 2019 op verzoek van klimaatburgemeester Dick Nederend, die tevens voorzitter is van de Stichting Duurzaam Lopikerwaard, deze reparatietak. ‘’Ik ben een echte techneut en zonder te twijfelen nam ik de uitdaging aan,” vertelt Van der Plas in de werkruimte, een overtollig klaslokaal aan de achterzijde van de Jan Bunnikschool. ‘’In mijn vriendenkring benaderde ik geschikte mensen met twee rechterhanden. Op de gemeentewerf is een container neergezet, waar mensen hun huishoudelijke apparaten kunnen neerzetten. Op elke eerste donderdagmiddag van de maand zijn we tussen 14.00 en 17.00 uur aanwezig om reparatiewerkzaamheden te verrichten. Radio’s, koffiezetapparaten, stofzuigers en strijkbouten nemen we het vaakst onderhanden. Verder pakken we alles aan zonder de middenstand te beconcurreren en we verkleinen de afvalberg.”

Een uitgebreide uitleg van de vaardigheden van het Repair Café op de gemeentepagina in Het Kontakt lokte oud-agrariër Hans den Hartogh (79) uit Lopik naar de Jan Bunnikschool. In de zakken van zijn blauw colbert zaten allemaal gaten. De ‘geschiedenis’ van het te repareren kleinood ging ver terug. ‘’Toen ik dit jasje lang geleden tweedehands kocht had die er al een lang leven opzitten,” aldus de krasse Lopikenaar. ‘’Ik draag het jasje al jaren bijna elke dag.” Rijma Boele, die zich onlangs aanmeldde als kledinghersteller, haalde haar neus niet op voor deze klus. De voering van de zakken naaide zij met een naaimachine aan elkaar. ‘’Tja, met 21 kleinkinderen heb je nou eenmaal diepe zakken nodig,” merkte Den Hartogh nog op.”

www.duurzaamlopikerwaard.nl

Wim Kroone